Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett säkert vårtecken

Ett typiskt vårtecken är villaägarnas små brasor med kvistar, löv och annat skräp från den ännu slumrande trädgården. Men det finns flera saker att tänka på, annars kan det gå riktigt illa. Det fick en villaägare i Viddviken på Vikbolandet erfara i helgen. Den lilla brasan med skräp blev på några minuter mycket större än planerat.

Den som eldar löv och kvistar gör det på egen risk och ansvarar också för att det inte sprids. Branden på Viddviken orsakades av att en villaägare skulle elda en skräphög.

Den som eldar löv och kvistar gör det på egen risk och ansvarar också för att det inte sprids. Branden på Viddviken orsakades av att en villaägare skulle elda en skräphög.

Foto: Witt Henke

NORRKÖPING2008-04-07 03:00
- Det var ett otroligt snabbt brandförlopp. Den första stationen som kom dit fick omedelbart skicka ut ett nytt larm för det var redan då ett så stort område som brann, säger Mikael Skoog, insatsledare från Östra Husbys deltidsstation. Mindre gräsbrand
Det var vid 11-tiden i lördags förmiddag som brandförsvaret larmades om en mindre gräsbrand på 50 gånger 50 meter. Men när brandmännen kom till platsen hade området som brann fördubblats och ett hus som låg i eldens framfart hotades. - När vi kom dit var det drygt fem meter mellan elden och sommarstugan, så vi fick inrikta oss på att rädda huset först, säger Skoog. Flera boende i området hjälpte också till med att stävja elden. - Jag kände lukten av brandrök vid tiotiden. Det var alldeles dimmigt i vårt bostadsområde en halv kilometer bort och när jag hörde sirenen en timma senare förstod jag att det var allvar, säger Kim Åkerwall, som bor i Hålviken. Han och hans granne var rädda att elden skulle sprida sig till skogspartiet nära deras bostadsområde. - Då hade det gått ännu fortare, säger grannen Peppe, och Kim konstaterar att de då inte behövt släpa fram grillen. På flera ställen var det mindre än tio meter mellan elden och flera av sommarstugorna i området. Flera timmar
Kustbevakningen, som under morgonen låg till ute vid Oxelösund, såg rökpelaren och ringde till Norrköpings brandförsvar och frågade om deras hjälp behövdes. - Det är bra med samverkan på det här sättet. Så fort det är på land är vi bortkopplade egentligen, men nu var det ju så nära vattnet att vi kan pumpa upp det åt brandförsvaret, säger Jimmy Hellman, kustuppsyningsman. Totalt krävdes det 14 brandmän innan elden var under kontroll och släckt. Då hade ett område 100 meter brett och 300 meter långt brunnit. Först vid 16-tiden kunde brandförsvaret lämna platsen. - Det blir villaägaren som orsakade branden som får ha eldvakt i natt, förklarar Skoog. Spridningsrisk
Några dagar tidigare hade väderprognoser varnat för brandrisk, men framöver ser det ut att vara mer fuktig luft som närmar sig enligt SMHI. Men det är ändå inte bara att börja elda. Det är faktiskt förbjudet att elda utomhus i ett detaljplanerat område under tiden mars till maj.  - Och får man elda så är det på egen risk. Den som eldar måste dessutom bedöma risken för spridning, vindriktning och vindstyrka och möjligheten att släcka, säger Mats Fredriksson, inre ledningsbefäl vid Norrköpings brandförsvar. Den som av oaktsamhet orsakar en brand kan polisanmälas och åtalas för allmänfarlig vårdslöshet.
11§ Ris. löv och annat trädgårdsavfall får inte eldas utomhus inom område med detaljplan eller områdesbestämmelser under tiden mars - maj samt september - november. Valborgsmässoeld är undantagen från föreskrifter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om