Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Ett positivt förslag"

Förslaget att regeringen ska låta domstolar ta över beslut i benådningsärenden för livstidsdömda, låter mycket bra.
? Däremot är jag mer tveksam till att låta brottsoffer och deras anhöriga få vara med och säga sitt i sån här fall. Det måste i så fall vara helt på frivillig basis, säger Birgitta Sahlqvist, ordförande i Brottsofferjouren i Norrköping.

Birgitta Sahlqvist, ordförande i Brottsofferjouren i Norrköping, tycker regeringens nya förslag är bra. 
Foto: Janne Forsby/Arkiv

Birgitta Sahlqvist, ordförande i Brottsofferjouren i Norrköping, tycker regeringens nya förslag är bra. Foto: Janne Forsby/Arkiv

Foto:

NORRKÖPING2005-09-09 06:00
Igår redovisades regeringens nya förslag till nyordning angående livstidsdömda och som innebär att domstolar i framtiden avgör om en livstidsdömd ska få sitt straff omvandlat till ett tidsbestämt straff. Något som regeringen idag besluta om.
- Men det känns mycket bättre att det här beslutet går över till domstolarna, som ju har mer kunskaper och brott och straff än vad regeringen har, säger Birgitta Sahlqvist. Så det förslaget låter mycket positivt.

<B>+ Men du är mer tveksam till att låta brottsoffren och deras anhöriga säga sitt i samband med benådningsärenden av livstidsdömda?</B>
- I och för sig är tanken bakom förslaget bra, det vill säga att ta hänsyn till brottsoffren och deras anhöriga i benådningsärenden.
- Domstolen kan då dels få höra brottsoffrens och deras anhörigas åsikt om eventuell benådning och dels få vetskap om vad brottet inneburit i vanliga livet för de drabbade.

<B>+ Men här kan också hämndbegäret komma in, att man som drabbad tycker att den livstidsdömde ska sitta straffet ut i fängelse?</B>
- Ja, den risken känns stor att brottsoffer och anhöriga i princip alltid kommer att motsäga sig benådning av en livstidsdömd.
- Samtidigt verkar inte det här förslaget klart än, när det gäller alla detaljer, så vi får väl avvakta och se vad förslaget från lagrådet innehåller för olika delar.
- Men så här spontant vet jag inte riktigt vad som skulle göra att brottsoffer tillstyrker benådning för de som är livstidsdömda.

Kan klippa banden
Professor emeritus Hans Klette, förbundsordförande i Brottsofferjourens riksförbund sa så här till TT igår:
- Det gäller att gå varsamt fram när det gäller dömda och brottsoffer. En person kanske vill glömma allt och komma ifrån det som hänt, så det gäller givetvis att det hela bygger på frivillighet från brottsoffrens sida.
Astrid Gladh, mamma till Robert Karlström, en av de poliser som mördades i Malexander, säger så här till Svenska Dagbladet:
- Det är bra att de inte nonchalerar oss anhöriga. Men i och med att brottslingarna får sina straff tidsbestämda, kan de på något sätt klippa banden till det som hänt, men vårt straff fortsätter hela livet, säger Astrid Gladh som anser att Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv aldrig bör släppas ut i frihet igen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om