"Ett otroligt stöd för oss"
Lisen Elowson Tosting har fått stöd av Amningshjälpen när hon drabbats av amningsproblem med sina båda söner Lukas och Elias.- Vi har fått ett helt otroligt stöd, det borde alla föräldrar borde få tillgång till, säger hon.
Lisen Elowson Tosting trodde inte att hon kunde amma sin son Elias, men efter stöd, hjälp och råd av Birgitta Grederup-Bergman från Amningshjälpen fungerar nu amningen. - För oss var det ett enormt stöd. Birgitta gör helt klart ett ovärderligt jobb. Men egentligen borde det vara något som alla föräldrar ska få, och inte något som en ideell organisation måste stå för. Foto: Niclas Sandberg
Foto:
- Lukas var omtöcknad efter förlossningen, var trött och fick gulsot. Han visade inget intresse för bröstet och min mjölkproduktion kom inte igång ordentligt. Det var väldigt stressande.
För Lisen Elowson Tosting kom amningsproblemen oväntat. Hon kände sig helt oförbedd och efterlyser bättre information om amning på föräldrautbildningen.
- Vi fick se en föråldrad film med en kvinna på norska fjällen som ammade hur lätt som helst i kylan. Bilden jag fick var att barnet söker sig till bröstet.
Närhet vid bröstet
När amning inte kom igång fick hon kontakt med Birgitta Grederup-Bergman från Amningshjälpen som också är verksam på sjukhusets amningsmottagning. Försöken resulterade i att Lukas fick kärlek och närhet vid bröstet, men han är uppfödd på mjölkersättning.
- Amning är inte bara mat, det är närhet och tröst. Med "hobbyamning" eller "bonusamning" får barnet en stund vid bröstet och den närheten tror jag stenhårt på, säger Birgitta Grederup-Bergman.
För tre månader sedan föddes lille Elias. Även han drabbades av gulsot som nyfödd och behövde därför mera mat för att "späda ut" gulsoten.
- Med Elias kom amningen igång direkt och han käkade bra. Men efter några dagar blev han trött och somnade hela tiden vid bröstet, berättar Lisen.
- Jag trodde inte att det fanns mjölk, men jag fick stöd och uppmuntran av Birgitta att jag skulle fixa det. "Försök ta det lugnt" rådde hon mig. Min man Andreas var ett bra stöd och var mycket ute med vår äldsta son, så att jag och Elias fick lugn och ro.
- När man ligger hud mot hud är det som en väckarklocka för barnet, förklarar Birgitta. Jag har jobbat i många år och för de mammor som tar det lugnt med sin bebis och får stöd av sin man, där fungerar amningen bäst.
Inte amma
Tack vare hjälp och stöd från Birgitta Grederup-Bergman fungerar amningen nu problemfritt. Men både Birgitta och Carina Sjögren betonar att Amningshjälpen även stöttar de kvinnor som ger upp amningsförsöken eller inte orkar amma.
- Man ska inte försöka amma till varje pris, man behöver inte kämpa så att allt annat utplånas. Man måste även kunna njuta av den första tiden med sitt nyfödda barn, den tiden är så kort, säger Birgitta.
- Amningsdriften går inte alltid att kontrollera, säger Carina Sjögren. Vi möter kvinnor som känner en sorg och besvikelse när de upplever att går miste om något och inte kan ge allt till sitt barn. Den sorgen måste bejakas och tas på allvar. Men att ge sin kärlek och närvaro är större än att ge bröstet.