Folkpartiet i allmänhet och Sundin i synnerhet är aktiva i frågan om bygget i Torget 5, som platsen heter på planeringsspråk.
Enligt Sundin är andra byggen nu mycket högre prioriterade. Torget 5 ligger nu, enligt signaler som nått fram till honom, långt ner på Hyresbostäders lista över möjliga projekt.
– Nej, Torget 5 är fortfarande prioriterat, säger däremot Mattias Ottosson.
Vill avvakta– Men med överklagandena pågår ju en juridisk process, och dessutom finns den politiska processen om folkomröstning. Vad vi sagt är då, att vi avvaktar tills det är klart med alla utslagen.
Inga beslut om Torget 5 har tagits i Hyresbostäders styrelse. Ingen kalkyl över byggkostnaderna har heller lagts fram. Sådant kan ju i och för sig tolkas som nedprioritering.
– Men det är det inte, däremot har vi andra projekt som vi nu jobbar för fullt med. I Kneippen har vi kvarteret Ormen, och dessutom gamla Shell-macken och marken på andra sidan Linköpingsvägen, säger Ottosson.
– De projekten ligger både tids- och planeringsmässigt före Torget 5.
Har mer än såMathias Sundin har ställt sin ingressvis nämnda fråga till kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S), som ska besvara den på måndagens kommunfullmäktige.
Men Sundin och Folkpartiet har fler järn än så i elden ifråga om Strömparken. Partiets motion om lokal folkomröstning om det här bygget är nu uppe i kommunstyrelsen.
Enligt motionen har en majoritet av Norrköpingsborna troligen annan åsikt i frågan än vad fullmäktige hade, när man godkände detaljplanen. Frågan har också engagerat Norrköpingsborna mer än någon annan enskild fråga under mandatperioden.
Folkpartiet vill att folkomröstningen genomförs under 2014, i samband med antingen EU-valet i maj eller de allmänna valen i september. Den skulle då inte behöva kosta några extra pengar.
Avslag föreslåsFörslaget till beslut för kommunstyrelsen är att föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen. Det konstateras att fullmäktige med klar majoritet antagit detaljplanen.
Om beslutet efter de pågående överklagandena vinner laga kraft är kommunen sedan bunden fem år framåt, den s k genomförandetiden. Ändras detta har Hyresbostäder rätt till ersättning.
Ett ja till folkomröstning kan också ge ett besvärligt prejudikat, med konsekvenser för byggandet i Norrköping. Byggföretag kan som följd komma att undvika att bygga i här. Men tvärtom behövs nu företag, som vill och vågar investera här.
Folkomröstningen skulle heller inte vara gratis, utan sannolikt kosta mellan en kvarts och en halv miljon kronor.