Ett lyft för universitetet
NORRKÖPINGDe nya Campusbussarna kör rakt igenom Östergötlands egen Berlin-mur.- Vi ska slå ett hål i den imaginära muren i Norsholm så ofta vi kan, sa universitetets rektor Bertil Andersson när han invigde linjen med gratisbussarna. Det här är ett sätt.
Den första Campusbussen avgick på tisdagen från Norrköping och blev genast fullsatt. I fortsättningen kan studenterna i Norrköping och Linköping åka gratis mellan campusområdena. FOTO: ANDREAS SKOGH
Foto:
- Det känns jättekul. Och även om det inte är en annonserad premiärtur blir bussen fullsatt. Jag tycker det är en bra satsning och det är bra av universitetet att ta på sig det här. Kommunerna tyckte ju det var universitetets sak att lösa bussturerna. Det som känns lite trist är att det är pengar som annars skulle användas i utbildningssyfte.
<b>Tom kassakista</b>
Kommunalrådet Christer Nilsson (s) som var med vid invigningen är tacksam att universitetet betalar resorna.
- Vi har överansträngd ekonomi och är glada att slippa. Visst är bussarna bra för kommunen, men är det slut i kassakistan så är det. Frågan kommer säkert upp igen.
Camilla Larsson, ny kårordförande för StuFF, tycker de nya bussturerna är "ett lyft".
- Ett universitet med två Campus öppnar enorma möjligheter. Kårerna har ju säte i båda städerna. Vi jobbar för att Norrköping och Linköping ska vara ett universitet. Men det är lätt att det bara blir prat. Därför är bussarna ett viktigt första steg.
Bussarna, som har nummer 42, går en gång varje timma mellan klockan sju på morgonen och 17 på kvällen i varje riktning. Både studenter och anställda på universitetet får åka gratis bara de visar upp ett särskilt busskort märkt "campusbussen".
Studenterna på Hälsouniversitetet är extra glada för de nya bussarna.
- Den första kursen för de nya studenterna ges i både Linköping och Norrköping, säger Daniel Madam, kårordförande för Consensus. Många studenter som valde Linköping som studieort får ändå läsa första kursen i Norrköping och pendla. För dem är gratisbussen jättebra.
I mån av plats får andra resenärer åka med bussen, men studenter och anställda på universitetet har förtur.
- Vi har 23 000 studenter, säger Bertil Andersson. Bara 3 000 mindre än Uppsala. Vi kan inte dubblera allting och nu får alla tillgång till hela vårt fantastiska smörgåsbord. En bra tanke har blivit verklighet. Bussarna är ett lysande exempel på studentdemokrati.