Ett lyft för mossigt klot
Kupolen på SMHI:s tak har länge har varit ett av landmärkena för Norrköping, väl synligt från den gamla E4:an. Med ny färg på bokstäverna och en nypolerad vit yta så är den förmodligen Sveriges vackraste väderskydd.
Kupolen ovanpå SMHI:s tak är ett av stadens landmärken. Eftersom logotyopen bytt färg så har den fått en renovering.
Foto: Andreas Skogh
- Det är väldigt viktigt var radarna är placerade geografiskt, och den står bättre där, säger Niclas Sköld, systemadministratör på SMHI.- När det blev ledigt utrymme så flyttades vår satellitmottagare dit in i stället. Den stod ute på taket och for illa av väder, vind och snö. Satelliterna går i sin tur att dela in i dels geostationära satelliter, de som ligger fast vid en punkt ovanför oss och följer med jorden när den snurrar, och dels de polärorbiterande satelliterna som ständigt rör sig i banor runt jorden via polerna och "ser" olika vyer av jorden vid olika tidpunkter. Det är de senare som satellitmottagaren i kupolen läser av.- Så fort en sådan satellit kommer upp över horisonten vrider sig mottagaren dit åt och följer med den över himlavalvet tills den försvinner ner vid den andra horisonten.Global karta
Det görs ungefär 25 sådana avläsningar per dygn och tar ungefär 15 minuter var. Resultatet blir de stillbilder som sedan syns i vädersändningen i tv på kvällen.Prognoserna som görs i den moderna väderkartläggningen är numera väldigt global och SMHI har ett brett samarbete med andra aktörer.- Här är det nästan bara vi och militären som har radarstationer, säger Niclas Sköld- Så det är många som vill ha den information som tas emot just här.