Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett lyft för mossigt klot

Kupolen på SMHI:s tak har länge har varit ett av landmärkena för Norrköping, väl synligt från den gamla E4:an. Med ny färg på bokstäverna och en nypolerad vit yta så är den förmodligen Sveriges vackraste väderskydd.

Kupolen ovanpå SMHI:s tak är ett av stadens landmärken. Eftersom logotyopen bytt färg så har den fått en renovering.

Kupolen ovanpå SMHI:s tak är ett av stadens landmärken. Eftersom logotyopen bytt färg så har den fått en renovering.

Foto: Andreas Skogh

NORRKÖPING2010-08-12 03:00
I år har SMHI förnyat sin logotyp. Texten har bytts från mörkblå till svart. När den logotype som sitter på kupolen skulle förnyas fick samtidigt den mossbelagda vita ytan en uppfräschning. Joel Berg från Höjdmontage i Norrköping hyrdes in för tjänsten och han hade hjälp av en kranbil.- Men det här är nog bara på 18 meters höjd, säger han som om det vore det egentligen hade räckt med att stå på tå.Det här är tredje gången han arbetar med kupolen första gången var det 1989. Han har gjort mängder av arbeten runt om i Sverige och är van vid mycket högre höjder. Mest är det kyrktorn han har renoverat men också bland annat bytt ut urtavlorna på Norrköpings rådhus och renoverat Gull Olle. Finns det något du saknar på meritlistan? - De tre kronorna på Stadshuset i Stockholm, där har jag bara renoverat fasaden.De två viktigaste sätten för SMHI att hämta in information om framtida väder är genom radaravläsningar och satellitavläsningar. Fram till 2003 satt det en roterande radarantenn inne i kupolen, men den flyttades till Åtvidaberg. Så egentligen har kupolformen spelat ut sin roll sedan flera år tillbaka. Mottagare flyttades
- Det är väldigt viktigt var radarna är placerade geografiskt, och den står bättre där, säger Niclas Sköld, systemadministratör på SMHI.- När det blev ledigt utrymme så flyttades vår satellitmottagare dit in i stället. Den stod ute på taket och for illa av väder, vind och snö. Satelliterna går i sin tur att dela in i dels geostationära satelliter, de som ligger fast vid en punkt ovanför oss och följer med jorden när den snurrar, och dels de polärorbiterande satelliterna som ständigt rör sig i banor runt jorden via polerna och "ser" olika vyer av jorden vid olika tidpunkter. Det är de senare som satellitmottagaren i kupolen läser av.- Så fort en sådan satellit kommer upp över horisonten vrider sig mottagaren dit åt och följer med den över himlavalvet tills den försvinner ner vid den andra horisonten.Global karta
Det görs ungefär 25 sådana avläsningar per dygn och tar ungefär 15 minuter var. Resultatet blir de stillbilder som sedan syns i vädersändningen i tv på kvällen.Prognoserna som görs i den moderna väderkartläggningen är numera väldigt global och SMHI har ett brett samarbete med andra aktörer.- Här är det nästan bara vi och militären som har radarstationer, säger Niclas Sköld- Så det är många som vill ha den information som tas emot just här.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om