Ett luciafirande över kulturgränserna
NORRKÖPINGKristna och muslimer. I går lussade de alla tillsammans i Matteusgården, med glitter i håret och både traditionella svenska sånger och en frejdig version av "Bjällerklang" på arabiska. Och med en utvisningshotad lucia i spetsen.
21-åriga Rima Noaman från Irak var lucia, ett uppdrag hon uppskattade mycket. Att just Rima blev lucia var en omtänksam gest från anställda vid SKS som stöder hennes kamp för att få stanna i Sverige. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
I projektet finns många med utländsk bakgrund. Luciafirandet kan ses som en del av integrationsprojektet, att få vara med om svenska traditioner.
Kristna och muslimer, kvinnor från Turkiet, Libanon, Eritrea, Polen, Bosnien, Serbien, Chile och Sverige, tillsammans skred de fram iklädda vita särkar och med glitter i håret.
<b>Utvisningshotad</b>
I spetsen gick en utvisningshotad lucia, 21-åriga Rima Noaman från Irak, som inte vet om hon får stanna i Sverige. 1999 kom hon hit, här finns hennes föräldrar och syskon med uppehållstillstånd, medan hon själv kämpar mot ett utvisningsbeslut.
Men igår fick hon som lucia stå i centrum för en svensk tradition, med ljus i hår och ett glimmande guldkors mot det vita lucianattlinnet.
- Det är väldigt roligt att vara lucia. Lucia finns inte i Irak. Det är bra att andra kulturer får vara med om lucia, sa Rima efter lussandet och log ett lättat leende efter det lyckade framträdandet.
Enligt Juno Gyllander, projektledare inom SKS, har det inte varit någon krock mellan religioner när det gäller luciafirandet. Var och en tänker på sin gud och så är allt frid och fröjd.
Att öva luciasånger är också ett bra sätt att öva på det svenska språket, att få in rätt melodi, säger Juno Gyllander.
En viktig person bakom det lyckade luciatåget var organisten Mattias Johnsson som repeterat i veckor med kvinnorna.
Och alla de församlade i Matteusgården - anhöriga och anställda - tillönskades en god jul och ett gott nytt år på flera olika språk.