- Det bästa med jobbet är att det alltid har varit så fritt, säger Johnny Ahl nöjt.
1895 invigdes parken efter att stadsfullmäktiges ordförande John Philipsson i Norrköping 1893 föreslog att det skulle finnas en park för fritidsliv åt allmänheten och framför allt dem som inte hade möjlighet att resa från stan till landet under söndagarnas vilodagar. Med egna medel lät han därför bygga upp Folkparken. Johnny Ahl visar upp stenmärket med parkens invigningsdatum och iniativtagare och berättar att det innan endast var gärden här.
Samlingsplats för arbetare- Det skulle vara en samlingsplats för arbetarna som kom med sina korgar med picknick hit, säger han.
I dag har parken full aktivitet med KFUM:s beachvolleyboll och frisbeegolf som två av huvudattraktionerna.
- Det är nog frisbeegolfen och beachvolleybollen som drar mest folk, men aktiviteterna sliter också på träden och gräsmattan, men vadå, det är väl kul att parken används.
Största parkenMed sina nära 20 hektar är Folkparken Norrköpings största park och karakteriseras på grund av dess storlek som en så kallad stadspark som alla kan nyttja. I parken finns en mängd olika träd, som Lind, Björk, Trollhassel, Asp, Hängasp, Gran och Ek. Och inte att förglömma Magnoliaträdet som Drottning Silvia planterade 1994 då parken firade hundra år. Men det finns även fler speciella träd.
- Denna kallas Ivars Ek efter att Norrköpingsbon och brottaren Ivar Johansson fick trädet då han vann guld i Berlin-OS 1936, säger han och pekar på en stor och vacker Ek samt dess desto mer slitna stenskylt med trädets beteckning. Trädet fick inte plats i hans trädgård, så kommunen skänkte det till parken.
Alla träd har dock inte fått stå kvar år ut och år in. Den så kallade Almsjukan, som är en vissnesjukdom och som bland annat smittas genom almsplintborrar, har även drabbat Folkparken och har de två senaste åren skadat cirka 50 träd.
- När den angriper ett träd är det bara att hugga ner och bränna det.
Läs mer i papperstidningen.