Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett hantverk som rullar på

NORRKÖPING
Med snabba och vana fingrar får hon några platta och ojämna tobaksblad att bli till en dyrbar cigarr. I går fick Hageby Centrum besök av Caridad Barrio från Kuba, vars yrke är att rulla cigarrer.
Med hjälp av en tillfälligt passerande spansktalande man lyckas Folkbladet byta några ord med henne.

Caridad Barrio måste ägna några timmar varje kväll åt tobaksbladen för att de ska behålla kvaliteten när hon reser runt och visar hur man rullar cigarrer. 
FOTO: JANNE FORSBY

Caridad Barrio måste ägna några timmar varje kväll åt tobaksbladen för att de ska behålla kvaliteten när hon reser runt och visar hur man rullar cigarrer. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2001-05-18 00:00
Många nyfikna samlas kring bordet där hon sitter. Med flinka fingrar tillverkar hon cigarr efter cigarr. Caridad Barrio talar endast spanska men Folkbladet har turen att hitta en hjälpsam förbipasserande spansktalande man som kan tolka.
- Jag har arbetat med att rulla cigarrer i 32 år. Varje dag gör jag mellan 120 och 150 cigarrer. Det beror på hur stora de är, säger hon via vår tolk.
För att göra en Cohibacigarr, som är märket på den cigarr som tillverkas i Hageby denna dag, krävs det fem olika blad från en och samma tobaksplanta. Ligerobladet ger styrkan på cigarren och är det som växer överst på plantan och alltså får mest sol. Seco ger smak och arom och växer i mitten av plantan. Längre ner växer Volado, som ger mättnaden och fylligheten i cigarren.

<b>Vet exakt</b>
Caridad Barrio vet exakt hur mycket hon ska ta av varje blad för att cigarren ska bli perfekt. Hon känner med fingrarna och buntar ihop bladen och rullar dem sedan i ett så kallat omblad. Utanpå sätts ett tunt, tunt täckblad som hela tiden hålls fuktigt för att vara elastiskt. Kanterna skärs av för att inte lämna märken på cigarren. Täckbladet är det som bestämmer cigarrens utseende.
Caridad Barrio limmar ihop täckbladet med en slags kåda som kommer från mexikanska träd. Kådan varken luktar eller smakar och passar därför utmärkt som lim. Sedan klipps cigarren till så att längden passar. En del av täckbladet används till sist för att skapa cigarrens huvud.

<b>Castro beställare</b>
Cohibacigarrerna skapades 1968 med avsikt att endast användas i diplomatiska sammanhang. Beställare var Fidel Castro. I början av 1980-talet behövde Kuba pengar och cigarrerna släpptes på exportmarknaden. Omkring 180 kronor får man betala för en stor Cohibacigarr i dag.
Caridad Barrios har rest runt i Norden i fem veckor för att visa sina kunskaper. Självklart ligger ett visst kommersiellt intressen bakom Sverigebesöket. Cigarrer är Kubas tredje största exportvara, berättar Gunnar Jakobsson från Tobakshuset AB, som reser runt med henne.
- Svenskar köper cigarrer efter börskursen, säger han.
- Ju bättre det går på börsen desto större och dyrare cigarrer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!