Ett halvår - inte mer
- Jag ger det ett halvår till. Om det inte har blivit bättre då så väljer jag att gå vidare och lämna Vrinnevisjukhuset, säger Mats Håkansson, ortopedöverläkare och den enda med handkirurgisk specialistkompetens på Vrinnevisjukhuset. Han är en av många på ortopeden i Norrköping som aktivt börjat fundera och fått erbjudanden om andra alternativ efter landstingets omstruktureringar.
Mats Håkansson ger sin tjänst i Norrköping högst ett halvår till. Om inte situationen förändrats efter det kommer han att gå vidare och lämna Vrinnevisjukhuset, och han blir inte ensam. Läkare som försvinner startar en dominoeffekt. Vi har jobbar i 14 år och att fortsätta om Håkan försvinner är inget jag kan tänka mig idag, förklarar Agnetha Levin, arbetsterapeut. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
Engagemang saknas
Mats Håkansson känner att det engagemang som är så viktigt för att utföra ett bra arbete saknas.
- Det är kört i botten. Det handlar om patienterna. Jag vill göra det bra för patienterna så långt vi kan, men då måste vi själva må bra och vara engagerade. Men det försvinner när man inte ser nyttan med förändringarna.
I Norrköping hade ortopedkliniken byggt upp ett speciellt arbetssätt som alla var mycket nöjda med. Det framkom i en enkät som genomfördes av Östgötahälsan för drygt ett år sedan. Idag är är det historia. Stämningen är mycket dålig bland personalen vilket visar sig i att många valt att fly.
- Många har valt att vara lediga så mycket som möjligt för att komma ifrån det här. Vi anser att arbetsgivarna misshushåller med våra resurser, säger Mats Håkansson och kan tänka sig att vänta i högst ett halvår till.
Om situationen inte blivit bättre då tänker han gå vidare och lämna Vrinnevisjukhuset. Och han blir inte ensam.
- Vi har jobbat ihop i 14 år. Om Mats försvinner blir det naturligtvis en dominoeffekt, tror Agnetha Levin, arbetsterapeut.
Fler än hälften sticker
Mats Håkansson är den enda ortopeden på Vrinnevisjukhuset som är specialiserad på handkirurgi. En hel verksamhet har byggts upp kring honom. Om han försvinner riskerar hela den verksamheten att falla.
- Vi är väldigt enade på kliniken, konstaterar Mats Håkansson.
Om situationen blir oförändrad på ortopedenheten på Vrinnevisjukhuset har man räknat ut att endast sju av de 20 ortopedläkare blir kvar. Läkarna känner sig överkörda. Den kompetens som många har kommer inte till användning idag. Läkare som går utbildning har inte någon valmöjlighet. För att slutföra utbildningen måste de fortsätta på ett sjukhus med en fullvärdig akutsjukvård.