Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett gott råd: byt däck - nu

Var tredje bilist borde byta däck på sin bil - nu.
I går hade däckbranschen razzia i Norrköping tillsammans med polisen och NTF.
- Många vet inte vad de kör omkring på, säger Dennis Aronsson, en av kontrollanterna.

”Det ser bra ut det här.” Dennis Aronsson, Christian Malmsjö, Alf Löfquist och Klas Kärnfeldt kontrollerar mönsterdjupet på en Skoda under däckrazzian på Stockholmsvägen vid Sandbyhov.
Foto: Niclas Sandberg (011-200 464)
niclas. sandberg@folkbladet.se

”Det ser bra ut det här.” Dennis Aronsson, Christian Malmsjö, Alf Löfquist och Klas Kärnfeldt kontrollerar mönsterdjupet på en Skoda under däckrazzian på Stockholmsvägen vid Sandbyhov. Foto: Niclas Sandberg (011-200 464) niclas. sandberg@folkbladet.se

Foto:

NORRKÖPING2005-09-16 06:00
Från Skåne i söder till Västernorrland i norr genomförs den här veckan ett hundratal däckrazzior i samband med polisens trafikkontroller. Bakom razziorna står Däckbranschens informationsråd, NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande), bilprovningen och polisen.

Öka kunskaper
Syftet är inte att sätta dit någon, utan att öka bilisternas kunskap om hur viktigt mönsterdjupet är för trafiksäkerheten och att rätt lufttryck spar liv, pengar och miljö.
Däckbranschen räknar med att ca 60 bilolyckor med dödlig utgång i Sverige varje år helt eller delvis beror på för dåliga däck.

Omedvetna
- Folk är omedvetna om vad de kör på, säger Lennart Zackrisson, som förutom att han äger en däckfirma är ansvarig för kampanjen i Östergötland.
- Nu på hösten kör vi omkring på dåliga sommardäck. Vi kör tills det är dags att byta till vinterdäcken. Men det är nu de bra sommardäcken behövs, säger Zackrisson.
Blöta, lera, löv, risk för frost. Farorna på hösten är många. Risken för vattenplaning större än någon annan gång på året. Och vattenplana är lätt att göra även om man kör lagligt.
- Lagen hänger inte riktigt med, menar Zackrisson. Den tillåter 1,6 mm:s mönsterdjup. Men däcken är slitna när mönsterdjupet är under tre mm.
Nästan var tredje bilist (31 procent) kör på däck som har mindre mönsterdjup än tre mm.
- Det är lagligt, men absolut inte bra, säger Zackrisson.
Under razzian kollar man också lufttrycket i däcken.

Noll koll
Under förra årets razzia kunde man konstatera att sju av tio kvinnliga bilförare inte kollat lufttrycket under den senaste månaden (eller inte visste när det skett). Männen var inte stort bättre, nästan sex av tio hade noll koll.
Vid förra årets razzia körde var tionde bil med alldeles för lågt lufttryck. På äldre bilar var det ungefär var femte.
För lågt lufttryck betyder att däcken inte klarar den belastning de utsätts för. De blir varma och kan explodera. De slits också mer genom att rullmotståndet blir större.

Mer bensin
- Dessutom drar bilen mer bensin, bra att veta med tanke på priset, säger Zackrisson.
Sparar man bensin sparar man också miljön, utsläppen blir mindre.
Lufttrycket bör kontrolleras minst en gång i månaden. Vill man köra sparsamt kan man gärna ha 10-15 procent högre tryck än handbokens rekommendation.

Inga året runt-däck
- Det finns inga året runt-däck, säger Lennart Zackrisson. Vinterdäck har en annan gummiblandning för att de ska vara mjuka när det är kallt. Sommardäcken ska klara sommarvärmen på autobahn.
Dubbfria vinterdäck, friktionsdäck, är inte bra på sommaren. De slits fort. Det är dålig ekonomi att köra på sådana, menar Zackrisson.
De flesta som passerade kontrollen på Stockholmsvägen vid Sandbyhov igår hade däck med tillräckligt mönsterdjup. Några hade riktigt bra koll, som Mats Stensson från Norrköping.

Stämde precis
- De är ganska slitna, men håller ett tag till - fem mm skulle jag tro.
Det stämde precis.
- Men det blir nog dags för nya däck fram till våren. Det går åt framdäck på de här bilarna, 2000 mil så är det slut. Fråga mig inte varför, säger Mats.
Ingmar Persson från Åby brukar regelbundet kolla sina däck.
- Det är ju viktigt med bra mönsterdjup så här års. Bra med en sådan här kontroll. Det är nog många som behöver en påminnelse, tyckte Ingmar.

Böter
En ung man i en Volvo från 1988 hade ingen koll alls.
- Förskräckligt. Det värsta vi sett idag, sa kontrollanten Klas Kärnfeldt. Han kör på bara stålet. Han skulle bara köra till vintern, men däcket kan explodera när som helst.
- Olagligt så det sjunger om det, sa trafikpolisen Lars Uno Viking.
Mannen blev också inplockad i en polisbil och fick böta 800 kronor för sitt dåliga däck.
Så kan det gå.
<B>Mönsterdjup:</B>
Mönsterdjup under 3 mm ökar bromssträckan och risken för vattenplaning vid vått väglag. På vintern krävs ett bättre mönsterdjup för att däcken ska greppa i snö, slask och modd.
Sommardäcken är olagliga när mönsterdjupet är under 1,6 mm (när det är krav på vinterdäck är minsta tillåtna mönsterdjup 3 mm).
Undvik stora skillnader i slitage mellan däcken. I den mån det är skillnad ska alltid de bästa däcken sitta bak på bilen. Detta gäller bak-, fram- och fyrhjulsdrivna bilar.
Mät mönsterdjupet på det mest slitna stället i däckets huvudmönster.

<B>Lufttryck:</B>
Kör med rätt lufttryck så kan du fördubbla livslängden på dina däck.
För lågt lufttryck i däcken gör bilen svår att hantera i en kritisk situation och olycksrisken ökar.
Om alla i Sverige kör med rätt lufttryck skulle miljön slippa 72 000 ton koldioxid per år.
Öka lufttrycket när du har mycket last eller flera passagerare.
Kolla lufttrycket varje månad eller när däcken ser ut att han för lite luft
Mät lufttrycket på kalla däck.

Källa: Däckbranschens informationsråd
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om