Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett första steg

Den 31 maj öppnar Mini-Moa på Beroendekliniken på Vrinnevisjukhuset. Mini-Moa ska vara en lättillgänglig mottagning för ungdomar med missbruksproblem.

Här kommer Mini-Moa att ha öppen verksamhet dygnet runt.

Här kommer Mini-Moa att ha öppen verksamhet dygnet runt.

Foto: Forsby Jan

NORRKÖPING2010-05-26 03:00
- Det här är ju bara en början, men det är en jättestor grej. Norrköping har länge saknat en verksamhet som vänder sig till ungdomar under 25 år och deras föräldrar, säger Ursula Thienemann,ansvarig för Mini-Moa och verksamhetschef för Beroendekliniken på Vrinnevisjukhuset.Mini-Moa är ett samarbete mellan Norrköpings kommun och landstinget. Tanken är att det ska vara ett första steg mot en framtida, större ungdomsmottagning. Verksamheten kommer att hålla öppet dygnet runt och erbjuder både akuta- och planerade provtagningar, samtal med kuratorer och rådgivning. De som arbetar på Mini-Moa kommer att vara socionomer från kommunen och personal från Beroendekliniken.Tidig hjälp
Christina Söderberg arbetar som samordnare för drogförebyggande arbete på kommunen. Hon säger att Mini-Moa ska vara ett första steg till hjälp för ungdomar som har missbruksproblem eller som befinner sig i riskzonen. - I första hand vill vi ju att ungdomar ska kunna kontakta oss om de behöver hjälp. Men vi vill också finnas till för oroliga föräldrar eller lärare på skolor. Det ska vara ett enkelt steg att kontakta Mini-Moa om man behöver hjälp, säger hon."Fånga upp ungdomar"
Christina Söderberg menar att verksamheten ska vara ett komplement till redan befintliga verksamheter.- Nu kan vi på ett tidigt stadium fånga upp ungdomar som behöver hjälp och slussa dem vidare till andra versamheter, säger hon.Marie Samuelsson är ordförande på Föräldrarvärket, en förening som drivs av föräldrar till barn med missbruksproblem. - Äntligen! Som vi har väntat och kämpat för det här. En verksamhet där beroendevården och socialtjänsten samverkar i frågor kring ungdomar med missbruksproblem, jättebra, säger hon.Elva års missbruk
Marie Samuelssons son började missbruka droger när han var tolv år. Hade det funnits en mottagning som Mini-Moa då tror hon inte att det hade behövt gå så långt. - Anledningen till att jag startade Föräldrarvärket var för att vi inte fick tillräcklig hjälp av samhället. Vi skickades till socialtjänsen som inte tyckte att det var så allvarligt att min son rökte hasch. Idag är jag forfarande en förtvivlad och kämpande mamma, men inte till en tolvårig pojke som röker hasch, utan till en 23-åring med ett tungt heroinmissbruk, säger hon.Marie Samuelsson glädjer sig dock åt att i framtiden kunna hänvisa andra oroliga föräldrar till Mini-Moa.- Vi får jättemånga samtal från föräldrar som ringer och undrar var de ska vända sig, tidigare har vi bara kunnat hänvisa till socialtjänsten, men nu finns Mini-Moa. Det är fantastiskt, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om