Ett fall för Socialstyrelsen

Socialstyrelsen granskar nu fallet med Arpad Pozson i Norrköping som fick vänta i fyra dagar på en akut fotoperation. En anhörig som har anmält fallet till Socialstyrelsen riktar kritik mot omorganisationen av ortopedin i Östergötland.

NORRKÖPING2004-05-27 06:00
Folkbladet har i flera artiklar berättat om Arpad Pozson som i slutet av april i år fick vänta på operation i fyra dagar efter att den 26 april ha fått en fraktur i foten under en basketmatch.
Arpad Pozsons före detta fru Anki Pozson som arbetar som röntgenläkare på Vrinnevisjukhuset i Norrköping har anmält fallet till Socialstyrelsen för att få en granskning av handläggningen.
Efter att foten först gipsats visade det sig dagen efter att frakturen ändrat läge och ortopedjouren på Vrinnevisjukhuset bedömde att en akut operation skulle göras. Eftersom ortopedläkarna i Norrköping bara får operera okomplicerade handleds- och höftfrakturer på patienter som är äldre än 50 år togs beslut att transportera Arpad till Universitetssjukhuset i Linköping.
På den planerade operationsdagen den 28 april fick patienten besked om att operationen blivit uppskjuten till den 30 april "på grund av kö till operationssalen".
"Samtidigt står operationssalarna tomma och operationspersonal, såväl läkare som sjuksköterskor och undersköterskor sysslolösa i Norrköping", skriver Anki Pozson i sin anmälan.
Behandlingsfördröjningen i detta fall kan föranleda komplikationer och förlängd konvalescenstid, menar hon.

Vill ha ändring
Anki Pozson riktar kritik mot centrumchefen för ortopedi i Östergötland. Hon menar att hans beslut att "starkt reducera operationsmöjligheterna på Vrinnevisjukhuset i Norrköping, medan Universitetssjukhuset i Linköping har underkapacitet", är "helt oförsvarbart".
- Jag har gjort anmälan för att få en ändring på det här, säger Anki Pozson.
Socialstyrelsens tillsynsenhet i Jönköping ska nu granska fallet.
- Vi har begärt att få in handlingar och kopia av patientjournalen, säger byrådirektör Mikael Jansson.
Myndigheten har även begärt in ett yttrande från ortopedicentrum i Östergötland. Troligen dröjer beslut om huruvida handläggningen av det enskilda ärendet föranleder någon kritik till efter sommaren.
- Vi håller alltid koll på vad som händer inom sjukvården i vårt område. Det är intressant för oss att se utvecklingen, vad som händer i Östergötland, säger Mikael Jansson. Man ska vara medveten om att det är politiskt fattade beslut som vi inte kan intervenera i.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om