Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Ett dråpslag för studieförbunden"

Mitt under pågående budgetår har kultur- och fritidsnämnden beslutat skära ner bidragen till studieförbunden med hela 23 procent.
Utöver de nedskärningar, som gjordes till årets början.
Från studieförbundens sida betecknas åtgärden som "ett dråpslag".

NORRKÖPING2005-06-16 06:00
- Ja, ett dråpslag. Så mycket mer som det kommer mitt under året. De här pengarna har ju studieförbunden redan räknat med i sina budgetar, säger Göran Gustafsson, ordförande i det lokala folkbildningsrådet.
- Vi skulle gärna velat haft en dialog och kunna visa på konsekvenserna. Men vi har inte tillfrågats.
Kultur- och fritidsnämnden har en svår sits. I årets budget fick nämnden inte full kompensation för pris- och löneökningar och tvangs plocka bort 1,7 milj kr ur verksamheten. Studieförbunden fick 1 milj kr mindre, något som dock till stor del "täcktes" av ABF:s konkurs och därefter uppståndelse i mindre skala.

Oförutsett
Onsdagens drastiska beslut innebär, att bidragen skärs ner än mer - nu från 7,8 milj kr till 6 milj kr. Som motivering anges, att man räknar med oförutsedda extrautgifter. Samtidigt som kravet från kommunfullmäktige, utan prutmån, är att budgeten ska hållas. Därför ser sig nämnden nu nödsakad att skapa en ekonomisk buffert.
Ordföranden Margareta Borggren säger sig vara den första att beklaga det här steget.
- Men studieförbunden kan väl ändå inte ha räknat in de här pengarna. De ska ju delas ut utifrån hur många studiecirklar de har haft.
Hon pekar på oförutsedda utgifter, som redan dykt upp - och fler, som hotar. Orkanen Gudrun gav t ex en extra kostnad på 120.000 kr. Därtill har kommunfullmäktige tagit flera beslut, som ökar kultur- och fritidsnämndens utgifter. Om därtill Hästen Hockey går i konkurs blir nämnden av med ytterligare 800.000 kr.
- Vi har många osäkra fordringar, konstaterar Borggren.
Siffran 1,8 milj kr har räknats fram av förvaltningens ekonom. Borggren kan inte bedöma, om det kan komma att behövas mer - eller kanske rentav mindre. Och hur blir det, om man inte behöver använda något alls av de 1,8 miljonerna?
- Då går de tillbaka till kommunens budget, säger Margareta Borggren.
Hon uppger att samtal förts mellan studieförbunden och tjänstemän på kultur- och fritidsnämndens kontor. Utan att de har kunnat ändra på saken.

Inga alternativ
- Jag har inte haft några andra alternativ än det här, säger hon.
Studiefrämjandets Bo Wastesson är naturligtvis inte glad. Men konstaterar samtidigt, att nedskärningen ju inte kommer oväntat. Tvärtom har utvecklingen pågått under flera år nu.
- Studiebidragens tid är väl också till viss del förbi. Här på Studiefrämjandet har vi också hittat andra finansieringsmöjligheter, till exempel uppdragsverksamhet. Vi utvecklar vår specialkompetens och försöker att inte bygga på sådant, som är subventionerat.
- Vi är också en enda avdelning i Östergötland och kommer därför att kunna smeta ut den här nedskärningen över hela länet. Så det ska väl ändå inte bli så farligt för vår del.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om