Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett av 25 områden i landet med störst översvämningsrisk

Norrköping har av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) pekats ut som ett av 25 områden i landet med störst översvämningsrisk. Nu är länsstyrelsens riskhanteringsplan, framtagen i samverkan med Norrköpings kommun, klar.

Norrköpings tätort, vid Motala ström och Bråviken, ligger i riskzonen för översvämningar.

Norrköpings tätort, vid Motala ström och Bråviken, ligger i riskzonen för översvämningar.

Foto: Elin Holmer

Norrköping2022-01-25 08:00

Utpekandet av Norrköping sker inom ramen för ett EU-direktiv, där alla medlemsländer jobbar på samma sätt med översvämningsrisk. På senare år har man lagt större vikt vid översvämningsrisk från havet, framtida höjning av havet, kopplat till klimatförändring – och då kom Norrköpings tätort, vid Bråviken, med på listan över städer med mycket folk och verksamheter som kan påverkas.

Länsstyrelsen Östergötland har nu i samverkan med en arbetsgrupp inom Norrköpings kommun tagit fram en riskhanteringsplan, som behandlar översvämningspåverkan från Bråviken, Motala ström och från extrema regn. 

undefined
Magnus Mateo Edström är klimatanpassningssamordare vid länsstyrelsen i Östergötland.

– Grunden för utpekandet är översvämningsrisk från hav och Motala ström, men nu när vi jobbar med att hindra eller lindra den här översvämningsrisken, då jobbar vi också med extrema regn, typ sådana händelser som var i Gävle i somras, säger Magnus Mateo Edström vid länsstyrelsen i Östergötland, som samordnat arbetet med att ta fram planen.

Det gäller att exempelvis skydda, och begränsa skador, på bostäder, värdefulla kulturmiljöer och att upprätthålla samhällsviktig verksamhet.

Planen har två huvudspår. Ett är krishanteringsspåret, beredskapsspåret, hur man kan jobba akut, den dagen något händer. Något man redan nu beslutat att göra är att inventera mobila översvämningsskydd och pumpar. Hur mycket kan man få tag på, på nationell nivå, och vad finns på regional och lokal nivå?

– Det andra spåret är mer det här långsiktiga, förebyggande, hela samhällsplaneringen, så att när vi bygger nytt inte bygger fast oss i onödiga risker, utan att vi gör rätt nu, säger Magnus Mateo Edström.

De åtgärder som föreslås ligger i linje med den riktlinje för klimatanpassningsarbete som i dag finns inom Norrköpings kommun.

– Det känns bra att planen nu har antagits – att kommunen och länsstyrelsen gemensamt arbetar långsiktigt för att säkra Norrköping mot negativa effekter till följd av klimatförändringar är väldigt värdefullt, säger Johan Mases, enhetschef översiktplanering, i Norrköping.

Bland de 25 städer som pekats ut finns Örebro, Stockholm, Jönköping, Kalmar, Karlskrona, Göteborg och Malmö. Kuststäder i södra Sverige dominerar. I södra Sverige är landhöjningen mindre, mot i norr där landhöjningen håller emot havshöjningen kopplat till klimatet på ett annat sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!