Det var under sista året på gymnasiet som Jacob Danell, Filip Jounot, Simon Öster och Carl Lohman hade som projektarbete att göra en kortfilm. De gick alla fyra på Film- och musikgymnasiet här i Norrköping och deras projektarbete resulterade i den drygt tio minuter långa filmen Varde ljud, en film som år 2011 vann den prestigefyllda tävlingen Guldsvanen, och som tog ETK Media till en tredjeplats i kategorin Bästa film i en av Sveriges största filmtävlingar på Novemberfestivalen.
- Vårt närmaste mål är att vinna Novemberfestivalen, säger Carl.
Topp tre i NordenETK Media är ett produktionsbolag vars vision är att få göra långfilm. Vägen dit är dock lång och än så länge får de nöja sig med att göra reklam- och informationsfilmer. Just nu gör de en reklamfilm om tejp och reklamfilmerna kan visas både på TV, webben och biografer. De har även gjort en musikvideo som har visats på Kanal 5.
I augusti månad så deltog ETK Media i filmtävlingen VideoMarathon. En tävling som gick ut på att skapa en film på 48 timmar, och en tävling som ETK Media vann. Priset blev att få representera Sverige i den nordiska tävlingen som gick av stapeln i Köpenhamn. Där blev placeringen en tredjeplats av sammanlagt 100 bidrag från hela Norden.
Väljer bort storstädernaAtt det var i Norrköping som kontoret skulle ligga i var givet redan från början. Många väljer Stockholm eller kanske till och med andra europeiska storstäder, men ETK Media tycker att det är viktigt att bygga upp en stabil grund.
- Det är lite så att man måste jobba sig upp i Sverige innan man kan ta sig utomlands, sen kan man ju prova lyckan ute i Europa direkt, men vi satsar på Sverige först, säger Kevin och får medhåll av de andra. Om fem år så vill ETK Media kunna leva på att göra film, och då gäller det att ha byggt upp en stabil grund.
Film max 20 % av företagMan skulle kunna tro att ETK Media inte gör något annat än filma, men sanningen är annorlunda. Mycket tid går åt till administrativa uppgifter, så som att att hitta och boka kunder, sälja reklamfilmer, designa logotyper och arbeta med ekonomibokföring.
- Man tänker att man startar ett filmföretag för att bara få jobba med film, fast så är det inte. När man startar ett filmföretag så får man jobba med film 20 procent av tiden, säger Simon Öster.
- När du säger 20 procent så är du väldigt generös, tillägger Carl Lohman.
Dagarna ser alltså väldigt annorlunda ut. När det är inspelning så filmar man kanske i 16 timmar i rad, och andra dagar så sitter man på kontoret och bara försöker komma på idéer eller bokför och fyller i blanketter. Den tredje dagen står de kanske ute på stan och skriker och slår på grejer för att spela in ljud som ska vara med i filmerna.
- För att sammanfatta det hela skulle man kunna säga att ingen dag är den andra lik, det är nästan absurt hur olika dagarna kan se ut, det är det som är det sköna med detta, säger Simon Öster.
Drömprojekt:
Jacob Danell: Att få göra en film som påverkar människor.
Filip Jounot: Att ETK Media får göra en långfilm.
Carl Lohman: Det kan vara allt från att göra en Science fiction-film till att spela in en enkel film med handkamera.
Kevin Gullberg: Att få en riktigt bra idé till ett manus och sedan få se filmen bli verklighet.
Simon Öster: Att tapetsera en hel stad med affischer för en av ETK:s filmer.
Det här är ETK:
ETK Medias glädjespridare: Filip. Han är tystlåten av sig men när han väl säger något så säger han något som får alla att bli på bra humör.
ETK Medias matvrak: Simon
ETK Medias slarver: Jacob
ETK Medias mamma: Allihopa. Vi tar hand om varandra och håller koll så att alla mår bra.