Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Esterön står och förfaller

Intresset för Esterön är fortfarande stort hos Norrköpingsborna. Men utan båttrafik kan inte ön utnyttjas av alla och därför kommer inte kommunen att satsa så mycket pengar på den.

Slitet. Det är det mycket som är på Esterön, till exempel den här gamla skylten.

Slitet. Det är det mycket som är på Esterön, till exempel den här gamla skylten.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2017-06-25 15:00

Esterön var länge en ö som flitigt utnyttjades under sommarhalvåren. För många Norrköpingsbor var det ett sommarparadis. Även idag finns förutom öns huvudbyggnad ett antal stugor och i nuläget arrenderar ett fåtal av dessa stugor.

Verksamhet som kollon och andra aktiviteter främst riktade till barn och ungdomar pågick under många årtionden.

– Intresset att besöka ön är fortfarande stort, säger Viktor Månsson, på kultur och fritidskontoret i Norrköpings kommun.

Aktiviteter för allmänheten har sedan länge inte existerat på ön. Vissa anser att det är synd att sommarparadiset håller på att förfalla. Kommunen har under lång funderat över vad man ska göra med ön.

– Det finns en del förbättringsförslag. Vi har kommit med flera idéer på vad vi kan göra, men inget är bestämt och därför kan vi inte gå ut med något ännu, säger Viktor Månsson.

Han berättar att kommunen betraktar alla naturskyddsområden och ser över vilka möjligheter det finns och hur man kan förbättra bland annat friluftsliv, vandringsleder och fritidsaktiviteter, även på Esterön.

För den som inte har båt är det svårt att ta sig ut till ön i Bråviken.

– Vi har länge funderat på båttrafik till Esterön men de utredningar som gjorts har visat sig väldigt kostsamma. Det hade kostat flera miljoner kronor för kommunen, vilket dagens budget inte kan finansiera, säger Viktor Månsson.

När ingen tar tag i Esterön står sommarparadiset och förfaller. Folkbladet besökte ön, på midsommardagen. En otroligt vacker plats. Vid betongpiren som är öns huvudbrygga, möts man av gamla knappt läsbara skyltar, med pilar riktade mot en servering, affär, badplats, toaletter och en dansbana.

Dansbanan har brakat ihop för länge sedan och någon servering eller affär finns inte längre. Naturen däromkring är idyllisk trots att de före detta utnyttjade byggnaderna och husen är mycket slitna.

Förr om åren lockade Esterön många midsommarbesökare och turister på somrarna.

– I år var vi bara tre personer och tre katter som firade härute, säger Peter Näckå som tillsammans med sin fru Monica länge har arrenderat en av stugorna som ligger mitt på Esterön.

Esteröns

naturreservat. Ön är ganska flack med en varierande och vacker natur. Här finns tät frodig lövskog, gammal torr tallskog, nakna klippor ner mot vattnet, betesmark, strandäng och grova ekar. I de gamla ängsmarkerna, som idag betas av nöt, finns en artrik blomsterprakt. Här växer gullviva, mandelblom, jungfrulin och ängsskallra. I ekbacken kan man också hitta den lite ovanligare växten tandrot.

Redan på 1600-talet var Esterön bebodd. Torpet "Afrika" som ligger på öns västra sida är en söt ryggåsstuga från 1700-talet, nästan i originalskick och den äldsta bevarade byggnaden på ön.

Källa: Norrköpings kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om