– Det handlar om ett samarbetsprojekt mellan Konstmuseet och oss, säger intendent Bonnie Festin från Stadsmuseet. Och det är ett projekt, där utställningen, som öppnas den 26 september på Konstmuseet, står i centrum.
Kommer utställningen enbart att handla om Chamberts mångåriga möbeltillverkning?
– Nej, vi kommer att visa exempel från Erik Chamberts hela produktion, från hans arbete som en av Sveriges främsta möbelarkitekter till hans hans arbeten som både en framstående textilkonstnär och vanlig konstnär, varav det sistnämnda är ganska okänt hos många människor.
– Och vår målsättning med utställningen i höst, är att presentera Erik Chambert och hans stora produktion, för en ny generation människor och med nya människor. Därför har vi bjudit in studenter från Carl Malmstens Furniture Studies, som lyder under Linköpings universitet, för att låta dem studera Erik Chamberts möbler och tyger.
Vad är tanken med elevernas medverkan?
– Tanken är att de ska studera de stolar vi ställt upp här i ett visningsrum på Bråvalla och de har fått i uppgift att analysera stolar och textilmönster och föra ihop det i en symbios, till ett nytt föremål, som de sedan ska göra tillsammans på skolan och där man förhoppningsvis ser spår av Erik Chamberts stol. Jag kan också nämna att eleverna har olika inriktning, i form av möbelsnickare, möbeldesigner, möbelkonservator och tapetserare.
På tisdagen kom därför 12 studenter från skolan tillsammans med två lärare, till Stadsmuseets samlingar på Bråvalla, för att få en närmare titt på delar av Chamberts produktion.
Bland annat Stina Nilsson, som spontant sa så här:
– Hela projektet här i Norrköping känns jättespännande och ett samarbete för oss elever, som kan leda till något nytt i framtiden. Vi kommer även att studera äldre möbler, som kanske Chambert inspirerades av och sedan ta till oss allt detta, för våra egna framtida produktioner.
En av lärarna, professor Johan Knutsson, sa så här om Chambert-projektet:
– Det känns klockrent för våra elever och för skolan. Vi får synas och en möjlighet att visa upp vår verksamhet för andra ungdomar, samtidigt som våra nuvarande elever får möjlighet att skaffa sig en djupare kunskap om originalmöbler, för att sedan därifrån gå vidare och skapa nytt i framtiden, vare sig det gäller möbler eller kanske något helt annat.
Tilläggas kan att Erik Chamberts möbelfabrik låg på den i dag tomma tomten i hörnet av Hospitalsgatan och Gamla Rådstugugatan.
– Jag kan också nämna att i samtidigt med utställningsstarten i höst, kommer vi att släppa en ny bok, där jag och några till skrivit om framförallt Erik Chamberts möbeltextilier, säger Bonnie Festin. En bok som döpts till "Vårblommor, Konkret och Harlekin."