Vi den senaste höjningen av elpriset var det några på Folkbladets Facebooksida som ifrågasatte hur elbolagen med gott samvete kan ta ut enorma vinster samtidigt som "vanligt folk" har svårt att betala elräkningen. Statliga Vattenfall redovisade exempelvis en vinst på 48 miljarder kronor för 2021. Eon gjorde en vinst på cirka 4,1 miljarder euro efter första halvåret 2022.
– Då pratar vi inte om elförsäljningen utan om Eons totala verksamhet i väldigt stora dela i Europa, säger Björn Persson.
Vinsten kommer inte främst från elförsäljningen, utan från elnätssidan och kraftvärmeverk exempelvis. I Sverige gäller geografiskt monopol på elnätsverksamheten och i Norrköpingsområdet är det Eon som har ensamrätt att distribuera el till kunderna.
– Det skulle vara konstigt om vi skulle börja bygga dubbla elnät för att det skulle vara olika aktörer som kan förmedla el till kunder. Det är som att ha dubbla vägar eller järnvägar, säger Björn Persson.
Innebär det att ni kan sätta vilket pris som helst?
– Nej, det kan vi inte. Det är en reglerad marknad som styrs av staten genom Energimarknadsinspektionen. De ger oss och andra elnätsbolag förutsättningarna för vilka priser vi får ta ut.
Elnätsavgiften höjdes senast i våras och motiveras med det stora behov som finns av att utöka elnätskapaciteten. Exempelvis investerar Eon 82 miljoner kronor i elnätet i Norrköping i år och totalt i Östergötland 215 miljoner kronor.
Kan man inte tänka sig att vänta med investeringarna när elpriset är så högt?
– Nej, svarar Björn Persson. Vi har gigantiska utmaningar i att vi behöver öka leveransförmågan och kunna leverera mer el snabbare.
– Sen är det klart att det är kunderna som betalar detta, men det kan inte vänta. Behovet är så pass stort, annars äventyrar vi samhällsutvecklingen och verksamheter som inte får den el de behöver.
När det gäller elhandeln menar Björn Persson att elbolagen inte tjänar på de höga priserna som är just nu.
– Nu när elpriset har galopperat iväg är det inte så att vi har ett större netto på vår elhandelsverksamhet, den är ungefär detsamma. Vi köper in elen och det är vårt inköpspris som har galopperat, inte utifrån något procentuellt påslag på vår elhandelsverksamhet. Vi vill absolut inte ha det här läget, det är inte bra för någon.