Kommunen anser, att hetvattencentralen inte hör hemma i det nya bostadsområde som ska byggas upp här. Men att flytta anläggningen blir i så fall en stor affär för Eon, som å sin sida hävdar att den utan vidare kan integreras i det nya.
Folkbladet skrev om uppsägningen, när den gjordes i december.
– Nu har Eon ju först tid på sig att reagera på uppsägningen. Men säkert blir det många turer i det här ärendet, sade stadsbyggnadsingenjör Gunnar Engdahl då.
Avtalsperioden löper ut den 31 december 2015. Att Eon, som tidigare motsatt sig att bli uppsagt, nu väljer att stämma kommunen kommer inte som någon överraskning. Stämningen görs till mark- och miljödomstolen i Växjö.
Eon pekar på anläggningens betydelse. Vid behov kan den svara för en stor del av värmeleveranserna i Norrköping och är därmed viktig för krisberedskapen. Den har ringa påverkan på omgivningen.
Skulle kostaAtt kommunen avser att anlägga en park på fastigheten kan inte anses utgöra något betydelsefullt samhällsändamål. Att omlokalisera hetvattencentralen kan preliminärt beräknas kosta 250 miljoner.
I stämningsansökan anförs också, att Eon är berett att vidta "rimliga ombyggnadsåtgärder"; exempelvis då klä delar av fasaden med solpaneler eller konvertera anläggningen till förnybart bränsle i form av bioolja.