E.on kommer att höja priset på fjärrvärme för företags- och privatkunder i Norrköping och Söderköping med 13 procent från och med 1 januari 2023. Det betyder att priset för fjärrvärme, för en genomsnittlig villa som förbrukar 20 000 kwh om året, stiger med runt 200 kronor i månaden. För en lägenhetskund stiger priserna enligt beräkningarna med ungefär 100 kronor i månaden.
Björn Persson är regional kommunikationschef hos E.on. Med sig på telefon har han Erik Jörstad som är chef för Eon Energiinfrastruktur. De förklarar varför bolaget valt att höja fjärrvärmepriset så pass kraftigt,
– Först vill jag säga att jag förstår att det uppfattas som en drastisk höjning och att många ser att alla priser stiger just nu. Att man blir orolig. Samtidigt ser också vi att det sker prisökningar på material, tjänster och bränsle. Det påverkar oss och vårt företags lönsamhet. Vi har kommit fram till att vi behöver göra den här ökningen för att vara på den säkra sidan för att klara att leverera säkert i en orolig värld. Prisökningen är dessutom för hela 2023. Och avgiften i år förändras inte. Så även om världsläget förändras och inflationen fortsätter att ligga högt så ligger den här prisökningen för fjärrvärmen fast för hela 2023, säger Björn Persson.
13 procents ökning är betydligt högre än exempelvis Vattenfalls och Tekniska verken i Linköpings höjningar. P4 Östergötland berättar att de bolagen höjer med relativt sett måttliga 3,5 procent. Hur kan det vara så stor skillnad mellan er?
– Vi ska komma ihåg att det är andra typer av ägare. Staten och kommunen kanske gör andra överväganden när man tar beslut om priserna, säger Björn Persson.
– Vi har också ägare att ta hänsyn till. Våra ägare vill ha en fortsatt avkastning för att kunna vara ett friskt företag. Då tar vi höjd för att möta de prisökningar på varor som vi tror kommer att ske även under nästa år, säger Erik Jörstad.
Det här kommer pressa människor ännu hårdare i sin privatekonomi. Tankar kring det?
– Jag har full förståelse för att många tycker att det är tungt. Samtidigt är den som har fjärrvärme inte den som drabbas hårdast av elpriserna. Den som har direktverkande el känner av de stigande energipriserna på ett ännu mer påtagligt sätt. Där är det extra tungt. Och i sammanhanget kan det tilläggas att vi har många som hör av sig till oss för att ansluta till fjärrvärmen. Det är relativt sett billigare. Vi får många samtal från kunder som inte sett fjärrvärmeanslutning som ett alternativ tidigare, men som nu överväger att ansluta sig, säger Björn Persson.
– För många kan fjärrvärmen vara en räddande hand i en mycket skakig omvärld med mycket osäkerhet och skenande elpriser. Vi jobbar för att fler ska kunna ansluta sig till fjärrvärmenätet, säger Erik Jörstad.
Både Björn Persson och Erik Jörstad påpekar att prognoser är svåra i dagsläget. Så på frågan om vad som händer om inflationen går ned och priserna i allmänhet sjunker blir det mest gissningar.
– Det kan gå åt båda hållen. Höjningar eller sänkningar av priset kan bli aktuellt. Men det vet vi inte idag, säger Björn Persson.
– Men börjar priserna i allmänhet stabilisera sig är en möjlighet att avgiften för fjärrvärme står still 2024. Men det här är något vi brukar sätta oss ned och diskutera med våra största kunder en bit in i kalenderåret när vi kan se hur världsläget ser ut, säger Erik Jörstad.