Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Eon bygger solparker – letar mark i Östergötland

Eon satsar nu på att i egen regi bygga storskaliga solcellsparker i landets södra halva. Ett av de områden där Eon aktivt söker mark är Östergötland. "Vi har ett antal dialoger igång med olika markägare", säger David Sätterman, Eon.

Eon satsar på solparker i den del av landet som ligger söder om Gävle. David Sätterman är chef för Eons solaffär och arbetar vid huvudkontoret i Malmö. Enligt Sätterman letar Eon aktivt mark i Östergötland.

Eon satsar på solparker i den del av landet som ligger söder om Gävle. David Sätterman är chef för Eons solaffär och arbetar vid huvudkontoret i Malmö. Enligt Sätterman letar Eon aktivt mark i Östergötland.

Foto: Eon

Norrköping2022-01-06 19:00

Eon har tidigare framför allt installerat solceller på tak och villatak. Nu lägger Eon till storskaliga solcellsparker till den satsningen.

– Det är för att vi ser att det behövs mer förnybar el in i systemet, för att klara energiomställningen och den elektrifiering vi står inför i samhället. Då vill vi vara med och möjliggöra den, tillsammans med olika partners, säger David Sätterman, chef för Eons solaffär.

Eon ska bygga i egen regi och söker nu mark att arrendera, för att bygga solcellsparker på.

Hur långt har ni kommit i de planerna?

– Den första lite större parken planerar vi att bygga till hösten. Den kommer att vara i Skåne. Sedan har vi arrenderat drygt 500 hektar, som vi tecknat arrendeavtal på hittills. 

Vilka områden är det ni tittar på?

– Det är söder om Gävle, kan man säga, så det är ganska stor bredd. Det som avgör är dels vad det är för typ av mark. Det bästa är om vi kan hitta mark som inte används till något annat i dag, som ligger i träda, eller det kan vara mossar eller deponier. I annat fall får man hitta hur vi kan förena olika intressen i samma typ av mark om det finns intressekonflikter, säger David Sätterman.

– Sedan är det också hur nära en anslutningspunkt det ligger, så att vi inte behöver dra för mycket kablar. Det är väl de två främsta kriterierna. Vi behöver ju ansluta solcellsparken till nätet. Eftersom det rör sig om ganska stora parker så behövs det finnas kapacitet tillgänglig. Det beror helt enkelt på: Var går ledningarna? De riktigt stora parkerna – där kan vi prata om regionnätet. 

Helst ska avståndet till anslutningspunkten vara max fem kilometer.

Solparkerna ska byggas inom elområdena tre och fyra, i landets södra halva, där behovet av elproduktion är som störst. Eon tittar på olika typer av mark, i olika regioner för att få en bred utbyggnad av solparkerna. Sätterman vill inte gå in på exakt var det redan är klart med arrenden, men förutom Skåne nämner han även Värmland.

Eon söker också mark i Östergötland.

– Ja, vi söker aktivt mark där. Vi har ett antal dialoger igång med olika markägare, men ingenting som vi har signat helt färdigt, så det är inget jag kan gå ut med i nuläget, men vi söker aktivt i Östergötland.

Hur stora markområden går det då åt till en solcellspark? Eon tittar på markområden på mellan 20 till 150 hektar, rejält stora arealer.

Solparken i Skåne, på 25 hektar, kommer att kunna producera årskonsumtionen av el för 8 000 lägenheter. 

När man pratar om vindkraft är det ofta konflikter kring det. Hur är det med solparker?

– Det är klart att det finns intressekonflikter, det gör det alltid, men en skillnad är att man kan alltid återställa en solcellspark. Man förstör inte marken med några tunga fundament. Du får heller ingen störning i horisonten, eller påverkan på fågellivet, som är en utmaning kring vindkraften. Intressekonflikten är att den totala arealen blir större på sol jämfört med vind.

Primärt tittar man på mark som inte är jordbruksmark, men om man ska nyttja jordbruksmark så ska man se om det kan ske i kombination med annan verksamhet. Får kan beta vid en solcellspark och hålla marken mellan panelerna öppen, säger Sätterman. Det som sås mellan panelerna, blommor eller mixvall, kan främja den biologiska mångfalden, inte minst med tanke på insekter. 

Fakta

Energibolaget Eon satsar nu på att i egen regi bygga storskaliga solparker.

Eon söker mark i den del av landet som ligger söder om Gävle. En solcellspark är på gång i Skåne. Eon letar även aktivt mark i Östergötland.

Solparkerna ska vara på mellan 20 till 150 hektar.

Tekniska verkens solcellspark utanför Linköping är i dag en av de största i Sverige. Solcellsparken består av 30 000 solpaneler och täcker en yta motsvarande 22 fotbollsplaner (13 hektar).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!