Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Enkelt ljustest kan förebygga hudcancer

Alltfler östgötar får hudcancer. Ett enkelt ljusttest kan nu förebygga sjukdomen, visar en avhandling vid Linköpings universitet.

NORRKÖPING2007-12-05 00:17
- Jag hoppas att man i framtiden ska kunna använda sig av det här i vården, säger Magnus Falk, distriktsläkare och nybliven medicine doktor vid Linköpings universitet som står bakom avhandlingen.Exponering för solens ultravioletta, UV-strålning och den individuella ljuskänsligheten i huden är två viktiga faktorer för uppkomsten av hudcancer. Personer som lätt blir rödbrända behöver vara extra noga med att skydda sig mot solen. Nu visar Magnus Falk att ljustestning kan få personer i riskzonen att ändra sin attityd till solning och inse betydelsen av att skydda sig mot solen. Leverfläckar
Magnus Falk nämner till exempel patienter med leverfläckar och de som har haft anhöriga med hudcancer.Ett ljustest innebär att man utsätter ett litet område på ryggen eller armens insida för en serie UV-doser av ökande styrka. Antalet rodnader som uppstår visar hur känslig man är - ju fler rodnade fält, desto större ljuskänslighet. Metoden är så enkel att den kan avläsas av individen själv, vilket gör att den kan utföras i stor skala till låg kostnad. Inget test idag
Trots att det är så enkelt så finns det inget ljustest idag. Inte än.-Det är bara jag som har det, säger Magnus Falk som inte vill att östgötarna vänder sig till honom. Vi ska titta lite närmare på det här för att se vilka målgrupper vi ska rikta in oss på.Falks studie bygger på 308 personer som besökte en vårdcentral i Linköping. Alla fick till att börja med fylla i ett frågeformulär om hur mycket de solade, hur de skyddade sig och vad de hade för attityder till solande. En tredjedel av dem fick endast ett skriftligt omdöme tillbaka. En tredjedel fick även tala med en läkare. Den sista tredjedelen av försökspersonerna fick dessutom genomgå ett ljustest som de själva läste av, plus en skriftlig utvärdering av resultatet. Bäst resultat uppnåddes bland dem som gjorde ett ljustest och fick veta att de hade en hög UV-känslighet. Slutsatsen är att ljustestet kan vara ett användbart verktyg för att förebygga hudcancer speciellt i denna grupp med förhöjd risk för sjukdomen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om