Folkhälsomyndigheten står bakom en nationell miljöhälsoenkät som genomförts vart fjärde år sedan 1999 och nu är det dags igen. Via bidrag från Region Östergötland och Linköpings kommun har 10 000 enkäter skickats ut i Östergötland, av dessa har 3 800 gått ut till boende i Linköping.
Årets miljöhälsoenkät handlar om den vuxna befolkningens hälsa och den utgår till slumpmässigt utvalda personer mellan 18 till 84 år. De får svara exempelvis på frågor om de besväras av inomhusmiljön hemma, solljus, buller, luftföroreningar och om de oroas av klimatförändringen. Också hälsofrämjande aspekter som tillgång till grönområden tas upp.
I Östergötland är det Arbets- och miljömedicin, som huserar på Universitetssjukhuset i Linköping, som ansvarar för att sammanställa resultaten.
– Vad man får ut av en sådan här enkät är hur vuxna upplever sin miljö omkring sig samt sin självrapporterade hälsa. De här resultaten kan sedan användas i till exempel miljömålsuppföljningen eller i stadsplanering, förklarar Ingela Helmfrid, biolog och forskare på Arbets- och miljömedicin.
Anledningen till att det är ett visst fokus på Linköping är att kommunen där vill kunna använda resultaten för att följa upp mer noggrant.
– De har väl sett nyttan med att man kan jobba med de här uppgifterna och också skulle kunna se på olika geografiska områden mer specifikt. I övrigt går enkäterna ut jämnt fördelat över hela Östergötland, säger Ingela Helmfrid som nu hoppas att så många som möjligt av dem som fått enkäten också skickar in svaren.
– Ju fler som faktiskt svarar, ju fler bidrar till att datan kan användas till förbättringar i samhället och planering. Sedan är det bra om man slipper skicka ut påminnelser, både för att det blir dyrare och för miljöns skull.
De första enkäterna gick ut den 9 mars och skickas ut i omgångar.
– Vi hoppas att få in svaren under april. Sedan kommer dessa att bearbetas och den nationella rapporten från Folkhälsomyndigheten beräknas vara klar i december 2024. Därefter kommer vi att göra vår sammanställning som troligen kan presenteras under 2025, säger Ingela Helmfrid.
Resultatet kommer sedan att finnas tillgängligt för exempelvis kommuner, länsstyrelsen men även för allmänheten.