Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Enkät: Stora skillnader mellan friskolors skolbibliotek

Det finns stora variationer i hur det ser ut med tillgången till skolbiblioteket bland kommunens friskolor. Det visar Folkbladets enkät.

Kunskapsskolans rektor Linda Teske berättar att skolan har en lärare där det ingår i tjänsten att sköta skolans bibliotek.

Kunskapsskolans rektor Linda Teske berättar att skolan har en lärare där det ingår i tjänsten att sköta skolans bibliotek.

Foto: Fredrik Ericsson

Norrköping2022-11-04 15:00

Vi ville veta hur kommunens friskolor jobbar med skolbibliotek Därför skickade vi ut en enkät till samtliga friskolor i kommunen. Vi ställde frågor om tillgången till biblioteket och om skolan har skolbibliotekarie.

Det är bara Rudolf Steiner och Skattkammarön som inte svarat på våra frågor. Av de som svarat har alla uppgett att de har ett skolbibliotek. Men det varierar hur stort det är. Mycket hänger på friskolans storlek. På Kvarsebo skola har man ett litet skolbibliotek som används när eleverna behöver ha böcker att läsa, berättar rektor Denise Eriksson. På betydligt större Kunskapsskolan är situationen annorlunda.

– Vi har skolbibliotek på vår skola som är öppet för våra elever hela tiden. Men det är inte alltid bemannat. För att öka tillgängligheten av litteratur för alla har vi bland annat också inlästa böcker från Inläsningstjänst., skriver Linda Teske, rektor på Kunskapsskolan i enkätsvaret.

– Vi har ett skolbibliotek som eleverna har tillgång till under lärarens uppsikt och med ökat eget ansvar utefter växande ålder, svarar Maaria Nisula, rektor på Johannesskolan i enkäten.

På Jensen är skolbiblioteket under uppbyggnad, berättar läraren Christine Wilsson Gutenberg..

– Vi har i nuläget ungefär 500 titlar. Skolbiblioteket är inte bemannat utan elever har tillgång till biblioteket tillsammans med lärare för att låna och återlämna böcker, skriver hon.

Endast en friskola har en skolbibliotekarie. Det är Nordic International School som har en skolbibliotekarie på 50 procent. I övrigt är det lärare eller annan personal på skolan som sköter skolbiblioteket. Men här är variationerna stora. Linda Teske berättar om ansvaret för skolbiblioteket på Kunskapsskolan.

– Vi har en lärare som har biblioteksansvar som en tydlig, avsatt del av tjänsten. Hon jobbar med läsfrämjande aktiviteter, driver ett instagramkonto och gör det praktiska i samband med biblioteket. Hon leder också ett biblioteksråd för elever och ingår i en central biblioteksgrupp på Kunskapsskolan för att vidareutveckla verksamheten.

– Vår huvudman har en övergripande bibliotekarie som arbetar med skolbiblioteken centralt. På skolan har vi en av våra legitimerade lärare i svenska som ansvarar för biblioteket och som också driver ett biblioteksråd med elever, svarar David Asphage, rektor på Lärande.

Fotnot: I ett längre reportage berättar vi om Jönsbergskas skolbibliotek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!