Hittills har denna vintersäsong bjudit på långa perioder av snöande och kyla. För trafikanter och snöröjning har det kanske mer varit förenat med problem men vissa jublar desto mer – inte minst de som pysslar med vinteridrott.
Det är onsdagskväll på Kimstad skidcenter och parkeringen är välfylld med bilar. Vi tas emot av Michael Brask som är ledare men även förälder i föreningen Kimstad Goif som driver anläggningen.
Michael Brask berättar att föreningen kom igång med konstsnön redan i november med hjälp av de snökanoner man har.
– Vi har ju uppåt två meter packad snö nu på vårt upplysta tvåkilometersspår, konstsnön är grunden men natursnön blir ju ett komplement och i år är det en speciell vinter.
För en förening med vintersportaktiviteter på våra breddgrader är snötillskottet välkommet.
– Folk brukar ju ha koll när vi till exempel kör aktiviteten "Skidkul" på helgerna, då fyller vi nästan hela stadion. Men nu märker man även att många motionärer söker sig hit också på vardagar, det är roligt, säger Michael Brask.
– Det fina är att det är så mycket natursnö, vi har ju en sjukilometersslinga här ute på åkern nu så anläggningen sväljer sjukt mycket skidåkare.
I och med att man kom igång tidigt med konstsnön ser det ut att bli en rekordsäsong. I skrivande stund har man haft 37 skiddagar och hoppas att åtminstone konstsnön ska ligga till april. Rekordet på antal dagar med skidspår är 137 dagar från 2021/2022 och mycket pekar på att det kommer att slås.
Det har lett till en stor anstormning till anläggningen, på hemsidan står att man aldrig haft så många besökare och deltagare i aktiviteterna. Skidskytteledaren Uwe Fladrich, som just går förbi, stannar till och tänker efter.
– Vi har fyra grupper så ungefär 50 barn går på skidskytteträning i år. Många har väl blivit inspirerade av landslaget, vi har faktiskt en övervikt tjejer just nu, säger Uwe.
Michael Brask visar vägen när vi vandrar längs med elljusspåret där åkare med jämna mellanrum svischar förbi. Det är verkligen inte bara Kimstadsbor som kommer hit.
– Nej, nej. De kommer från Linköping, Norrköping och många andra ställen. För några år sedan när det var en dålig snövinter kom det ner folk ända från Stockholm, de hade lite Vasaloppsnerver tror jag, skrattar Michael Brask.
På skidskyttevallen smäller det dovt. Här handlar det om luftgevär till skillnad mot elitskidskytte. Prickarna är mindre och närmare skytten men det är samma svårighetsgrad som på en fullstor 50-meters skidskyttevall.
Vi träffar några barn som tränar denna kväll. Einar Brask och Arvid Fröjdman går bägge i årskurs två och började i somras med skidskytte.
– Det är jättekul att åka på riktig snö, säger Einar Brask och han och Arvid är överens om att det roligaste momentet är att skjuta.
Edit Brask är elva och har hållit på med skidskytte i åtminstone fyra år. Denna vinter har det blivit mycket tid på skidorna.
– Vi åkte väldigt mycket på jullovet med hela familjen när det inte var så mycket träningar, säger Edit som tycker skyttet går bättre sedan hon fått ett eget gevär. Hon följer naturligtvis skidskyttelandslaget i världscupen och på frågan om vem hon har som favorit svarar Edit bestämt:
– Elvira Öberg, men alla är väldigt bra.
Tioåriga Alfred Arman föredrar själva skidåkningsbiten och åker även längdskidor.
– Jag tycker det är roligast med skate, det går snabbast. Jag tycker om att åka fort.