En vecka med mer än bronsålder
NORRKÖPINGIdag lördag börjar Hällristningsmuseets Forntidsmöte 2001. Det är åttonde året i rad som Föreningen Bronsålder i Norrköping arrangerar mötet. Nytt från förra året är att inte bara bronsåldern presenteras, utan också stenåldern, järnåldern och vikingatiden.
Richard Zetterquist från vänster och Johan Davidsson kämpar på historiskt vis. De tillhör kampgruppen Baldershird och har specialiserat sig på vikingastrider. FOTO: CAMILLA JOHANSSON
Foto:
- Tidigare hette arrangemanget Bronsåldersmöte, men vi ville ha en större bredd. Det blir intressantare om man kan se bronsåldern i relation med järn- och stenåldern och vikingatiden, säger Pehr Hasselrot, som startade Föreningen Bronsålder.
På området omkring Hällristningsmuseet finns en Lappkåta uppsatt. Samerna är ett av de ursprungligaste folken som existerar idag. I kåtan finns Viveka Bornström från Malmberget. Hon bjuder på renkorv med vitlöksmak och torkat renkött.
Viveka Bornström har tidigare haft kåtan i Kolmården, men hon vill hellre vara i stan, där det finns fler människor.
- Jag möter många intresserade människor, och jag vill öppna folks ögon för samerna. Det här känns jättekul, säger hon.
Efter Forntidsmötet bär det vidare till Norrköpings camping i Himmelstalund för kåtan.
<b>Stridsteknik</b>
Under veckan kommer Forntidsmötet att gästas av flera specialister inom olika områden. De kommer att visa forntida textilhantverk, matlagning, keramiktillverkning, järnsmide, stenhantverk och skinnberedning. Artister och forntidshantverkare kommer bland annat att visa forntida teknik med vapentillverkning, järnsmide och stridsteknik.
En riktig fight bjuder killarna från Baldershird på. Namnet betyder att de är försvarare av den fornnordiske guden Balder, en god och kärleksfull gud. Johan Davidsson och Richard Zetterquist ingår tillsammans med tio andra i en kampgrupp i Bladershird. I hela föreningen finns 40 medlemmar.
Killarna delar ett stort historiskt intresse som har funnits länge. Vikingatiden är den tid som fascinerar dem mest. De praktiserar den kamp som vikingarna förde så naturtroget som möjligt, men nu är det naturligtvis lek och inte blodigt allvar.
- Men visst händer det att ett stygn måste sys och en tandflisa ryker, säger Johan Davidsson.
- Men ingen allvarlig olycka har hänt hittills. Vi har också regler som säger att man inte får slå mot huvudet, tillägger Richard Zetterquist.
<b>Runristare</b>
Runristare Viking Wemmenhög från Vaxholm finns på plats för att visa hur och varför runor huggs. Hans runstenar finns på olika ställen i landet.
Bronsåldersföreningen ingår i Nätverket Sveriges levande Forntid. Forntidsmötet får därför besök av representanter från nätverkets forntidsbyar.
Besökarna kommer också att få chansen att se dansuppvisningar. Det handlar om fortidsinspirerade, rituella danser som framförs av Bronsåldersteaterns Nerthusgrupp. Också etnodansgruppen Transparent Blanche från Skåne kommer att medverka. Besökarna kommer själva att få delta i bågskytte och forntida idrotter.
En del föreläsningar kommer också att äga rum under veckan. Filosofie doktor Sven-Gunnar Broström kommer att visa hur hällristningarna sköts och målas. Han är ristningsinventerare på Riksantikvarieämbetet.
Som kvällsaktiviteter erbjuds en visning av hällristningarna i specialbelysning. Besökarna kan också få höra om de märkliga magnetfält som finns under hällristningarna omkring Norrköping. De utgör dessutom världens största samling inom en stadsgräns.