Varje dag får 25 män i landet diagnosen prostatacancer. Årligen drabbas drygt 10 000 personer av sjukdomen. Medianväntetiden i Östergötland för att få opereras är 91 dagar efter det att diagnosen är ställd. Det är något under rikssnittet på 92 dagar. Samtidigt är det långt i från det nationella riktmärket på 46 dagar.
– Att få vänta så länge på att opereras innebär en väldig oro. För de flesta som inte är insatta så är cancer lika med döden, säger Göran Hellberg, generalsekreterare för Prostatacancerförbundet.
Göran Hellberg menar att själva cancerformen utvecklar sig ganska långsamt.
– För de flesta är det så. Det finns såklart aggressiva former också men vanligast är att patientens tillstånd inte hinner bli så mycket sämre, även om man får vänta länge på operation. Men det är just ovetskapen och den psykiska biten som är det värsta. Att inte veta om det är en farlig typ av cancer eller om den går att bota. Många blir deprimerade under den här tiden.
Längst väntetid för operation har prostatacancerpatienter i Västerbotten. Där är mediantiden 214 dagar, enligt Prostatacancerregistret. Göran Hellberg anser att screening, att män blir inkallade på kontroller utan att ha uppvisat symptom på sjukdomen, ett sätt att tidigare kunna ställa diagnosen.
– Vanligtvis får den drabbade inga symptom förrän det är för sent och cancern har spridit sig. Det blir även till en klassfråga tillslut. Välutbildade män i storstaden med god inkomst tar prover hela tiden medan motsvarande tar väldigt få prover eller inga alls. Hade man haft screening istället, precis som med bröstcancer, tror jag att vi hade kommit runt det problemet.
Torbjörn Holmqvist (S), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Östergötland, menar att prostatacancerpatienterna i länet kan känna sig trygga.
– Väntetiden i Östergötland ligger under rikssnittet, men vi jobbar förstås för att väntetiderna ska bli kortare. Östgötarna kan dock känna sig trygga med att vården håller hög kvalitet.
– I Region Östergötland har vi infört en särskild enhet för samordnad cancerutredning. Den fungerar som en samordningsfunktion med patienten i centrum och jobbar för att korta väntetider och förbättra samarbetet mellan olika delar av vården, skriver Torbjörn Holmqvist (S) i en kommentar till Folkbladet.