En usel kommun att bosätta sig i
Hur pass bra kommun är Norrköping, egentligen, att leva i?I många avseenden sämre än riket som helhet, och även än jämförbara kommuner.Det gäller barnens ställning och folkhälsan, men också sådant som mångfald och jämställdhet.
Norrköping - inget vidare. Låt vara att vi har spårvagnar, men när planeringskontoret jämförde saker som barnfattigdom, medellivslängd, mångfald och jämställdhet hamnade Norrköping långt ned i listan över kommuner i landet. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
I rapporten läggs s k nyckeltal för utvecklingen fram - ekonomiskt, socialt men även ekologiskt. Ett stort antal variabler läggs samman.
Nyckeltalen säger i sig själva just ingenting, men kan få intresse vid jämförelser. I den här rapporten har Norrköping jämförts med riket som helhet men även med några, som termen lyder, jämförbara kommuner: Eskilstuna, Jönköping, Linköping, Västerås och Örebro.
Och här hamnar då Norrköping genomgående ganska så långt ner.
Rapporten har döpts till "Välfärd och hållbar utveckling". Dessa begrepp har då bland annat ställts i relation till barnkonventionen.
Om man mäter barnfattigdom, personaltäthet i förskolan (Norrköping ligger lägst), behörighet till gymnasieskolan m m så blir summan, att välfärden i Norrköping här ligger näst lägst av de sex kommunerna och under snittet i riket. Medan Linköping däremot ligger över snittet i riket.
Jämförelser mellan olika stadsdelar i Norrköping görs också. Andelen barn i låginkomstfamiljer är högst i Hageby, 36 procent och lägst i Herstadberg och Ljunga, 1-2 procent. Också andelen lågutbildade föräldrar är högst i Hageby.
24 procent av barnen (upp till 17 år) i Norrköping hade ensamstående förälder.
Kortare liv
Även för folkhälsan tas ett antal nyckeltal fram. Medellivslängden var i Norrköping 78,4 år, ett år lägre än för riket som helhet. Av de jämförbara kommunerna hade Norrköping näst lägst medellivslängd. I Linköping är medellivslängden två år längre än i Norrköping - vilket inte kan ha annat än sociala orsaker.
Arbetslösheten var i oktober 2003 högre i Norrköping än i de jämförbara kommunerna, och även högre än för riket.
Och även när det gäller folkhälsan blir då summan, att Eskilstuna ligger sämst till. Men Norrköping är, också här, näst sämst.
Medelinkomsten var dubbelt så hög i Lindö som i exempelvis Ljura, Hageby och Haga.
Sista plats
I vad som kallas "Mångfald och jämställdhet" medtas jämställdhetsindex, homovänlighet samt tillgänglighet för funktionshindrade. Här handlar det naturligtvis om sådant, som är kan vara svårt för att inte säga omöjligt att mäta. Men Norrköping hamnar, hursomhelst, på sista plats här också - och det alltså i kommunens egen rapport.
Indexet för jämställdhet bygger på Statistiska centralbyråns nyckeltal, som tar hänsyn till utbildning, arbete, inkomst, ohälsotal, politisk representation m m. Här ligger Norrköping allra sämst till i den här undersökningen. I riksmåttstock låg Norrköping år 2003 på 228:e plats bland landets 289 kommuner.
Norrköpings kvinnor lever i genomsnitt 81 år, männen bara 76. Samtidigt är såväl ohälsotal som andel förtidspensionärer högre bland kvinnorna.
Det noteras också att arbetsmarknaden i Norrköping är kraftigt könssegregerad. Betydligt fler män än kvinnor pendlar.
En ung stad
När så även miljön vägts in och allt läggs samman kvarstår, att Norrköping ligger näst sämst till av de sex jämförbara kommunerna - och under rikssnittet.
Positivt inför framtiden bör dock vara, att Norrköping har en "yngre" profil än genomsnittet i landet. Andelen 20-25-åringar är hög. vilket inte enbart kan förklaras med Campus. Däremot tycks Campus också fungera som en magnet för andra ungdomar, och man kan tydligt se ett mönster med inflyttningar till Norrköping från närbelägna mindre kommuner.
Att vara en ungdomsstad är något nytt för Norrköping. Mot slutet av 60-talet var det tvärtom, Norrköping var då en - till befolkningen - rätt så gammal stad. Sedan jämnades åldersfördelningen ut gentemot riket. Men nu är Norrköping således "ungt".