Det säger Said Shahabpour som arbetar för Pangea i Norrköpings kommun och som under sommarlovet anordnar aktiviteter i Vasaparken, för sommarlovslediga barn och unga.
– Det finns de som åker utomlands, till landet eller till sina hemländer. Sedan finns det de som håller sig i sina bostadsområden under hela sommaren. Vi försöker uppmana dessa ungdomar att komma in till oss i centrum och de aktiviteter som vi har där, säger Said Shahabpour.
Enligt Said Shahabpour brukar barn och ungdomar sällan berätta om hur tufft de har det eller prata om familjens dåliga ekonomi.
– För att komma dit krävs tillit och att man kan prata med ungdomarna om känsliga saker, konstaterar Said Shahabpour.
Pangea sysslar också med uppsökande verksamhet ute i bostadsområdena och arbetar tillsammans med fritidsgårdarna.
– Det är lätt att hamna i fel umgänge, med droger och kriminalitet, och därför försöker vi hitta platserna där ungdomarna håller till, säger han.
Said Shahabpour uppmanar alla föräldrar att försöka kommunicera med sina barn, inte bara på ett ytligt plan utan på djupet.
– Men många är uppe i sitt arbete och det finns mycket stress, konstaterar han.
Kristina Nedell är diakon i S:t Olofs församling och möter ofta barnfattigdomen genom sitt arbete. Hon berättar att till jul och sommar söker ofta samma familjer om ekonomiskt stöd. Hon anser att Norrköpings kommun borde bidra med sommarpengar till de familjer som lever med ett långvarigt socialbidragsberoende eller yrkesarbetar med låg inkomst.
– En undersköterska med tre barn kan sällan spara några pengar. Det gäller även för de som lever på försörjningsstöd under lång tid, säger Kristina Nedell.
Ny lagstiftning gör det numera möjligt för Norrköpings kommun att ekonomiskt bidra till barns och ungas fritidsintressen med 3 000 kronor per år och barn, om familjen levt på försörjningsstöd i mer än sex månader av året. Denna fritidspeng administreras av försörjningsstöd.
Kristina Nedell undrar om kommunen upplyser familjer med försörjningsstöd om deras rättighet till fritidspeng. Hon anser också att det skulle vara mer demokratiskt om kommunen anordnade kostnadsfria aktiviteter för alla barn och unga i kommunen, istället för att enskilda familjer ska tvingas stå med mössan i hand, som hon uttrycker det.
– I utanförskapet skapas också bilder av hur andra människor har det under sommaren. Men när man lever i marginalen tror man att man är ensam om att leva på ett visst sätt. Men inte alla människor åker till Gotland, för att bada i havet, konstaterar Kristina Nedell.