Sen beskedet kom i våras om att Rambodalsskolan lägger ner har 13 lärare lämnat skolan. Det är ungefär en tredjedel av personalstyrkan. En lärare som vill vara anonym säger att det i de flesta fall har med nedläggningsbeslutet att göra. Ingen har blivit garanterad jobb på nån av de nya skolorna vilket gör att många ser sig om efter andra jobb. "Det blir ett tufft sista år för de som är kvar. Det är dessutom svårt att rekrytera till en skola som ska bort. Allt detta drabbar barnen" skriver hen. I en artikel i Norrköping Tidningar är det också föräldrar som uttrycker sin oro och talar om ett "förlorat år".
Nu har Socialdemokraterna också lyft frågan i ett så kallat nämndinitiativ. "Vi oroar oss för att Utbildningskontoret kommer ha svårt att bedriva kvalitativ verksamhet fram till dess att verksamheterna ska avvecklas. När kompetenstapp sker så är det eleverna ute i skolorna som drabbas", skriver de.
– Det behövs tydliga spelregler. Tidigare vid nedläggningar har man erbjudit mer i lön till exempel för att få personalen att stanna kvar, säger Maria Sayeler Behnam (S), oppositionsråd.
Ingrid Cassel (M), ordförande i utbildningsnämnden, inser att det finns en risk för ett kompetenstapp i samband med nedläggningar.
– Men det har gjorts extra insatser på skolan för att se till att det rullar på. Sen är det alltid olyckligt när det slutar många i en sådan här situation, säger hon.