Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En temadag på komvux - i demokratins tecken

Under en valförberedande temadag fick eleverna på Komvux lära sig om demokrati och träffa lokala politiker i provisoriska valstugor på skolan. Informativt tyckte en del - för lite undervisning i samhällskunskap tyckte andra.

Natalee Alyusif och Kannika Homnan Ekelöf hade intervjuat representanter från Folkpartiet.

Natalee Alyusif och Kannika Homnan Ekelöf hade intervjuat representanter från Folkpartiet.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2010-09-15 03:00
På Komvux i Norrköping studerar många elever med invandrarbakgrund - en del med begränsade kunskaper om hur det svenska samhället och landets politiska system fungerar. För många är det dessutom första gången de röstar.Under temadagen fick eleverna möjlighet att tala med lokala politiker i riksdagspartiernas provisoriska valstugor. Dessutom hade valnämnden upprättat en "vallokal" där de demonstrerade för eleverna hur det går till när man röstar. Statsvetaren Nils-Eric Hallström från Linköpings Universitet höll föreläsning om demokratibegreppet. Samhällskunskap
- Jag talade om valbilden i landet och i Norrköping. Jag berättade också om att marginalerna i svensk politik är ganska små och vad som händer om Sverigedemokraterna får en vågmästarroll, säger Nils-Eric Hallström.Enligt Lars Ander, lärare i samhällskunskap, är det viktigt att eleverna deltar i den demokratiska processen. Han menar att temadagen bara är ett komplement till den övriga undervisningen - och att skolans elever får en grundlig utbildning i samhällskunskap.Natalee Alyusif och Kannika Homnan Ekelöf har just påbörjat sin andra termin på Komvux. De säger att de missade föreläsningen i demokrati och att det inte ingår någon samhällskunskap i deras utbildning. Båda anser att de vet för lite om svensk politik - men Kannika Homnan Ekelöf säger att hon ändå tänker rösta. Dock har hon inte bestämt sig för vilka hon ska rösta på.- Vi fick i uppgift av våra lärare att intervjua Folkpartiet, det lät ju bra, kanske ska du rösta på dem, föreslår Natalee Alyusif.Bra initiativ
Inne i Vänsterpartiets valstuga står eleverna Karin Benzler, Catrine Bergius och Angelica Wilhelmsson. De tycker att temadagen är ett bra initiativ. Däremot tycker de inte att skolorna - varken Komvux, grundskolorna eller gymnasieskolorna - har tillräckligt mycket undervisning i samhällskunskap och politik."Fått ett uppdrag"
- Det borde pratas mer politik i skolorna, inte bara i valtider. Jag kommer från en familj där politik är viktigt - men alla får inte de kunskaperna hemifrån. Där har skolorna ett stort ansvar, säger Karin Benzler.Kommunalrådet Kerstin Hildebrand (V) står och småpratar med några elever.- Jag trodde jag skulle komma hit och hålla min vanliga valkampanj, men när eleverna kom fram med sina färdigskrivna frågor blev det samhällsundervisning i stället. - Det kändes som om de hade fått ett uppdrag av lärarna snarare än att de i demokratisk anda gick runt i de olika valstugorna och bildade sig en egen uppfattning, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om