En temadag på komvux - i demokratins tecken
Under en valförberedande temadag fick eleverna på Komvux lära sig om demokrati och träffa lokala politiker i provisoriska valstugor på skolan. Informativt tyckte en del - för lite undervisning i samhällskunskap tyckte andra.
Natalee Alyusif och Kannika Homnan Ekelöf hade intervjuat representanter från Folkpartiet.
Foto: Robert Svensson
- Jag talade om valbilden i landet och i Norrköping. Jag berättade också om att marginalerna i svensk politik är ganska små och vad som händer om Sverigedemokraterna får en vågmästarroll, säger Nils-Eric Hallström.Enligt Lars Ander, lärare i samhällskunskap, är det viktigt att eleverna deltar i den demokratiska processen. Han menar att temadagen bara är ett komplement till den övriga undervisningen - och att skolans elever får en grundlig utbildning i samhällskunskap.Natalee Alyusif och Kannika Homnan Ekelöf har just påbörjat sin andra termin på Komvux. De säger att de missade föreläsningen i demokrati och att det inte ingår någon samhällskunskap i deras utbildning. Båda anser att de vet för lite om svensk politik - men Kannika Homnan Ekelöf säger att hon ändå tänker rösta. Dock har hon inte bestämt sig för vilka hon ska rösta på.- Vi fick i uppgift av våra lärare att intervjua Folkpartiet, det lät ju bra, kanske ska du rösta på dem, föreslår Natalee Alyusif.Bra initiativ
Inne i Vänsterpartiets valstuga står eleverna Karin Benzler, Catrine Bergius och Angelica Wilhelmsson. De tycker att temadagen är ett bra initiativ. Däremot tycker de inte att skolorna - varken Komvux, grundskolorna eller gymnasieskolorna - har tillräckligt mycket undervisning i samhällskunskap och politik."Fått ett uppdrag"
- Det borde pratas mer politik i skolorna, inte bara i valtider. Jag kommer från en familj där politik är viktigt - men alla får inte de kunskaperna hemifrån. Där har skolorna ett stort ansvar, säger Karin Benzler.Kommunalrådet Kerstin Hildebrand (V) står och småpratar med några elever.- Jag trodde jag skulle komma hit och hålla min vanliga valkampanj, men när eleverna kom fram med sina färdigskrivna frågor blev det samhällsundervisning i stället. - Det kändes som om de hade fått ett uppdrag av lärarna snarare än att de i demokratisk anda gick runt i de olika valstugorna och bildade sig en egen uppfattning, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!