Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En stryktålig blomma

- Orkidéer tål sprit bättre än vad vi människor gör!
Det menade orkidéexperten Arne Kastberg från Varberg, när han igår gästade Norrköping och Blomsterlandet i Maxihuset. Och det är förstås ett uttalande som kräver en närmare förklaring:

- Det är bättre att slarva med vattningen av en orkidé, än att vattna för mycket, för då kan rötterna ruttna, menade orkidéexperten Arne Kastberg som här ses vid sitt föredrag i Maxihuset igår. 
FOTO: NICLAS SANDBERG

- Det är bättre att slarva med vattningen av en orkidé, än att vattna för mycket, för då kan rötterna ruttna, menade orkidéexperten Arne Kastberg som här ses vid sitt föredrag i Maxihuset igår. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

NORRKÖPING2003-11-13 06:00
- Jo, det är nämligen så att orkidéerna kan drabbas av ohyra som löss och då är det rekommendabelt att skölja av rötterna med sprit, för det tar död på lössen och ger orkidéen en chans att komma tillbaka till en ny blomning, sa Arne i en av sina välbesökta föreläsningar i butiken. Jag har själv behandlat en orkidé med 80-procentig strårom och den har inte haft några löss sedan dess!

Populär blomma
Att orkidéer är mycket populär hos blomsterälskare, är ett känt faktum. Villamässan i Racketstadion hade nyligen en stor orkidéutställning i en monter och nu finns en stor utställning i Maxibutiken. Många passade även på igår att få en specialvisning av utställningen och efter rundvandringen var det nästan lika många som kom fram till Arne och hans från Margit och ville ha speciella råd för just sin orkidé.
- En av orkidéns fördelar är att man kan vara slarvig. Det vill säga att det gör inte mycket om du glömmer att vattna, eftersom det är mycket värre om du vattnar för mycket, för då är risken stor att rötterna ruttnar, menade Arne Kastberg.
- Men skulle din orkidé må dåligt, måste du plocka upp den ur krukan och linda in den i vitmossa, som du sedan måste hålla fuktig. Det är en förstahjälpen-insats som brukar innebära att orkidéen tar sig igen och börjar blomma så småningom, efter viloperioden.
- Sedan bör de allra flesta orkidéerna stå i genomskinliga krukor, så att man kan se hur rötterna mår och att de inte står i vatten, för då är det kört. Det kan man bland annat se på att orkidéns blad ser ut som nedåtvikta "taxöron".

Tips och råd
Arne Kastberg kom med massor av tips och råd till de vetgiriga besökarna, som tacksamt tog till sig allting. Och han menade också att orkidéer inte alls är några dyra blommor:
- Inte om man jämför antalet blomningsdagar med exempelvis en begonia, för då skulle en begonia behöva blomma väldigt mycket och länge!

<B>+ Vilken orkidé passar bäst att köpa för en ren nybörjare?</B>
- Då rekommenderar jag en phalaenopsis, säger Margit Kastberg. Bara du skaffar dig lite grundläggande information om skötseln, är den väldigt lätt att klara och att få att blomma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!