Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En sprakande invigning

SIMONSTORP
- Var brinner det?
Undrade försynt inhoppande kusken Eine Jacobsson, när han anlände med en hästdragen brandmannavagn till invigningen av Brandkårsmuseet i Simonstorp igår. Någon brand gick dock inte att upptäcka, men det var starten på en mycket festlig och välregisserad invigningsshow!

Riktigt dramatiskt blev det inne i brandkårsmuseet, när det började spruta eld och brandmän från gårdagen, ryckte ut för att släcka fyrverkeriet.
FOTO: SUSANNE LUNDBÄCK

Riktigt dramatiskt blev det inne i brandkårsmuseet, när det började spruta eld och brandmän från gårdagen, ryckte ut för att släcka fyrverkeriet. FOTO: SUSANNE LUNDBÄCK

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2002-06-06 00:00
I den hästdragna vagnen satt två av dagens huvudpersoner, invigande landshövdingen Björn Eriksson och välkomsttalande brandchefen Bertil Wildt-Persson.
- Utan att förringa någon som arbetat med museets tillkomst, vill jag ändå framhålla Alf Nilsson som den stora eldsjälen bakom museets tillkomst.
- Ett museum som jag tror kommer att öka brandskyddsintresset hos folk i framtiden och dessutom innebär museet ett arv vi fått att förvalta in i framtiden.

<b>Fint folk på plats</b>
På gårdsplanen utanför museet samlades massor av människor, dels Simonstorpsbor och dels speciellt inbjudna, som kommunfullmäktiges ordförande Ulla Peterson Carvalho, förre kommunalrådet Jan-Olov Johnson, SOS Alarm-chefen Bengt Gladh, förre brandchefen Ingemar Knutsson, Stadsmuseets chef Ewa Bergdahl och många andra.
Strategiskt uppställd stod också splitternya brandbussen, årsmodell 2002, som kontrast till allt 1800-talsmaterial i museet. Där kände man historiens vingslag på ett påtagligt sätt.

<b>Blöt hövding</b>
Det var en våt landshövding som höll invigningstalet. Detta för att han agerat vattensprutare från 1800-talet precis före, men det var "bara" det att slangen var perforerad...
- Duschad på en gång, är inte det sämsta i den här värmen, log Björn som tog det hela med jämnmod.
- Angående museet är det alltid knepigt att starta ett sådant. Ofta "brinner det i knutarna" för att hinna samla in det man vill ha, innan det är försent.
- Så etapp ett ser vi här idag, men etapp två återstår, nämligen att fortsätta samla in brandmannamaterial även i framtiden, sa Björn Eriksson innan han invigde museet på ett för honom helt nytt sätt:

<b>Första slangen</b>
- Klippt band har jag gjort några gånger, men aldrig förr klippt av en brandslang som tecken på en invigning. Det är något nytt även för mig! framhöll Björn Eriksson innan han med ett stabilt klippverktyg gick till verket.
Inne i museet bjöds invigningsgästerna på rena showen, med utryckning av två brandmän från logementet på andra våningen, via en stång ner till en brandbil från anno 1908, som rullade ut till en sprakande brasa, typ fyrverkeripjäs).
Ett mycket uppskattad invigningsjippo, som lockade till många skratt, samtidigt som det visade lite av brandmannalivet i gårdagens Norrköping.
Tilläggas kan att den uppbyggda vagnhallen är en kopia från den gamla brandstationen på Trädgårdsgatan och att förre stadsträdgårdsmästaren hjälpt till med Stig Hellerström växtplanteringen utanför museet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om