En sommaridyll i västra länet

VADSTENA
På lagom utflyktsavstånd från Norrköping ligger Vadstena med sitt vackra slott omslutet av tjocka stenmurar och glittrande vatten. Staden fyllde 600 år i fjol. Nu förbereds redan nästa jubileum, om två år fyller heliga Birgitta 700 år. Vadstena är en stad som slår ut i blom om sommaren och är väl värd ett besök - oavsett om det är jubileum eller inte.

Gustav Vasa lät bygga slottet 1545. Men från början var det en befästning som byggdes efter smålandsböndernas uppror.
FOTO: HENRIK FLYGARE

Gustav Vasa lät bygga slottet 1545. Men från början var det en befästning som byggdes efter smålandsböndernas uppror. FOTO: HENRIK FLYGARE

Foto:

Norrköping2001-07-07 00:00
Lilla Vadstena med sina 7700 invånare har varje år omkring 400 000 turister. För den som besöker staden för första gången kan det vara värt att ta en tur i rundturståget som avgår från slottet. Då ser man staden och får samtidigt en lättsam genomgång av Vadstenas historia, från dess grundande till idag.
Vi får veta att heliga Birgittas kloster byggdes på 1300-talets slut. Klostret och klosterkyrkan var ett mål för vallfärdade pilgrimer som strömmade till staden för att beskåda heliga Birgittas reliker. Pilgrimmerna behövde någonstans att äta och kring det heta "turistmålet" började staden äxa fram.
År 1400 fick Vadstena sina stadsrättigheter av drottning Margareta som var på besök i staden. Stadens gatunät är bevarat från medeltid. En av de äldsta gatorna är Sjögatan.
Nästa år är det stort Birgittajubileum, man tror nämligen att hon föddes 1303. Men Birgitta är egentligen inte från Vadstena, utan från Uppland. Hon flyttade till Östergötland när hon gifte sig med högadlige Ulf Gudmarsson i Ulvåsa. I Vadstena hade hon anställning vid hovet, där hon var lärare åt drottning Blanche.

<b>Väntade i tjugo år</b>
I Alvastra fick Brigitta en uppenbarelse av Gud, som befallde henne att grunda en nunneorden. Hon hade velat bli nunna sedan hon var liten, men fick inte för föräldrarna. Birgitta begav sig till Rom för att få påvens godkännande. Inte mindre än tjugo år dröjde det innan hon fick klartecken att grunda klostret i Vadstena. Själv jann hon aldrig se det eftersom hon avled i Rom, men det är byggt efter hennes ritningar och anvisningar.
Klosterkyrkan är ett av Vadstenas mest kända sevärdheter. Det är också det enda besöksmål i Östergötland som har tre stjärnor i Guide Michelin, guideböckernas guidebok. I dag kan man bo i det gamla nunneklostret, men då gäller det att vara ute i god tid - ungefär ett år i förväg måste rummen bokas.
Ett annat måste i Vadstena är förstås slottet, som Gustav Vasa lät bygga 1545. Det var från början var en befästning och byggdes efter smålandsböndernas uppror som spred oro i landet. Och Vadstena hade ett strategiskt viktigt läge. Johan den III tyckte att befästningen gav ett efterblivet intryck och byggde om befästningen till ett ståndsmässigt slott med tre våningar. Då var slottet vitputsat, men putsen har fallit av sedan dess.

<b>Musik- och teaterstad</b>
I år spelar Peter Jöback och Ulf Lundell på Borggården. Men slottet erbjuder även sedvanlig opera. Vadstena-akademien ger den nyskrivna operan "Strändernas svall". Tonsättaren Reine Jönsson har inspirerats av Eyvind Johnssons roman. På gamla teatern sätts operan "Bassiano" upp. Det är en komedi från Venedig. Komedi är det förstås också på Gräsgården sommarens Shakespeareföreställning är nyöversatta "Slutet gott! Allting gott?", i regi av Norrköpingsbon Pontus Plaenge.
Vid Mårten Skinnares hus ligger Sveriges första mentalsjukhus, som öppnade 1757. "Stora dårhuset" kallades det, och det hette att sjukhuset hade plats för "tolv stycken rasande". I Hospitalsmuseet "Assylen", som var sjukhus till 1951, kan man följa mentalvårdens utveckling.
Men den som trodde att Vadstena bara är slottet och klosterkyrkan tror fel. Nya sevärdheter är Leksaksmuseet och den nya upplevelseutställningen om sjön Tåkern.
Och du, glöm inte att man inte säger Vadstena, utan Vasstena eller Vassna. Namnet kommer från att man talade om "stenarna vid vattnet" som syftade på det gamla palatset.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om