I dag invigs Visualiseringscenters C:s nya och första egenproducerade utställning sedan öppnandet, Djuriskt. En utställning som leder rakt in i djurens värld. Bokstavligen.
Centrets flaggskepp, det virtuella obduktionsbordet, har satts i händerna på Kolmårdens förra chefveterinär Bengt Röken och djurens insida går att beskåda i volym. Dels som bilder men också i en interaktiv del där man själv får välja vilket djur man vill titta på samt snurra och vrida det till en önskvärd vinkel.
- Datortomografi gör att man får ut volymdata efter att man röntgat djuren, säger Lina Johansson, producent till utställningen och forstätter.
- Då kan man kolla hur till exempel skelett och blodkärl ser ut.
Tack vare den här sortens teknik och forskning har man nu lärt sig att organens placering faktiskt kan ändras efter döden, vilket har mynnat ut i att man har ändrat rekommendationerna för hur man bör skjuta djur vi jakt.
Fiskens känsel
Djuriskt kryllar av andra interaktiva inslag. Populärast bland fritabarnen från Rudolf Steiner som gästade centret, verkade ändå fjärrförnimmaren vara.
En sensor som sätts på handen och sänder signaler när något närmar sig.
- Den är utvecklad av studenter på Malmö högskola, berättar Lina Johansson och förklarar att den är gjord för att efterskapa hur fiskar förnimmer andra varelser och föremål.
Kort sagt har man återskapat fiskens sidolinje.
Är man nyfiken på att se världen ur en orms ögon är det bara att pressa ögat mot den svarta kuben som utställningsproducenterna snickrat ihop.
- Vi har illustrerat hur ormen ser med hjälp av en värmekamera, säger Johansson.
Allt man ser är starka gula, blåa och röda kontraster.
Vinka till djuren
Alldeles intill ormens ögon projiceras något som i en första anblick ser ut att kunna vara hämtad från en av Pixars filmer om lustiga varelser.
Och sanningen är kanske inte så långt bort.
Forskare och programmerare har nämligen skapat djur som ser ut och agerar som de skulle kunna göra om de fanns på riktigt. Djuren har dessutom en virtuell intelligens.
- Testa att vinka till dem, säger en medarbetare.
Djuren på skärmen kommer närmre och stirrar nyfiket.
Det finns mycket att pilla med och titta på i utställningen. Och även om de flesta delarna är anpassade för att fånga ett barns intresse dyker mycket spännande information upp.
- Det var inte alls länge sedan som man upptäckte att man kunde säkerställa färgen på dinosaurier med fjädrar. Alla andra dinosauriers färger är bara antaganden, berättar Lina Johansson.
Och därför ger Djuriskt alla som vill chansen att sätta sin egen färg på en dinosaurie.