"En så lång väntan kan vara livshotande"
Köerna till de akuta frakturoperationerna har ökat dramatiskt efter landstingets nedskärningar. I helgen fick en 80-årig kvinna med ett brutet knä vänta på en akut operation i två dygn. Hon var långt ifrån den ende. - Följdsjukdomar av en så lång väntan kan vara livshotande. Det är inte rätt att låta en patient vänta så länge när vi har möjlighet att utföra den operationen i Norrköping med mycket kortare väntetid, säger Björn Werner, överläkare och sektionsledare för höftledfrakturer och benskörhet.
Inte rätt. Den dramatiska och påfrestande helgen har gjort Björn Werner mycket upprörd. - Inte för arbetssituationen utan för att det inte känns rätt mot patienterna, förklarar han. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
"Vi har resurserna"
I ambulansinstruktionerna står att uppenbara tecken på frakturer skall gå till akuten i Linköping. Men även om du självmant uppsöker akuten i Norrköping för ett benbrott som kräver operation så kommer du att skickas till Linköping. Det har resulterat i att de akuta operationsköerna ökat. Värst var det i helgen.
Björn Werner, ortopedläkare på Vrinnevisjukhuset, arbetade som jour i Norrköping i torsdags och skickade två patienter med knäledsfrakturer till Linköping. Men när han i lördags morse gick på sitt pass som jourläkare i Linköping fanns de båda kvinnorna kvar i väntan på operation.
- Om jag hade fått hade jag hunnit operera en av dem i Norrköping på torsdagen, men får ju enligt bestämmelserna inte göra det. Vi har personal, resurser och tid i Norrköping men får ändå inte operera dem där, förklarar han.
Fyra väntande
När Björn Werner gick på sitt pass i Linköping fanns det fyra väntande akuta operationer, bland annat de två knäfrakturerna.
En av dem hann han operera på lördagen men den andre som var en 80-årig kvinna fick vänta ända till klockan halv två på natten.
I Linköping delar den akuta ortopedin operationssal med handkirurgin och ryggkirurgin. Det kan innebära långa tider av väntan på att operation av de akuta fallen.
"Inga risker alls"
Men enligt Per-Otto Olsson, centrumchef för ortopedicentrum i Östergötland, är det inga långa köer och de köer som blir skall inte innebära någon risk för patientens liv.
- Visst är väntetiden lång ibland men jag garanterar att ingen far medicinskt illa, säger Per-Otto Olsson och förklarar att det inte är alla patienter som behöver operation när man bryter ett ben i kroppen.
- Därför finns det inga köer till de akuta operationerna, åtminstone inte längre än de varit tidigare när man opererade i Norrköping, fortsätter han.
Men detta motsägs av av helgens statistik och av ortopedläkarnas erfarenhet.
- Att vänta med en knäoperation vid en fraktur när man är över 80 år gammal ökar risken för en blodpropp i benet, som i sin tur ökar risken för en propp i lungorna. Det kan vara livshotande, säger Björn Werner och anser att kvinnan aldrig fått vänta så lång tid om ortopeden på Vrinnevisjukhuset fått operera.
Påfrestande
De långa köerna är frustrerande och påfrestande för de jourhavande läkarna. För att minska de långa köerna tvingas de utföra krävande operationer sent på dygnet. Och patienterna tvingas ibland vänta lång tid på operation.
I söndags morse var det fortfarande sex patienter som väntade på akuta operationer. En av dem var ett barn från Norrköping som brutit handleden, den operationen tar bara några minuter, men på grund av nedskärningarna tvingades flickan vänta i nästan ett dygn på operation. Timmar av väntan och smärta för några minuters ingrepp.
- Det här är mycket upprörande. Vi behandlar inte patienterna på ett bra sätt. Vi kan ta hand om dem här men skickar dem att vänta på operation, säger Björn Werner.