En röd-grön framtid för Norrköping
Mer personal i förskola, skola, vård och omsorg. Utveckla profilklasserna. Frukost på försök i grundskolan. Billigare och turtätare kollektivtrafik. Det ingår i den politiska överenskommelsen mellan socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet.
Mp och v vid maktens bord. Socialdemokraternas Mattias Ottosson (stående i mitten) och Billy Gustafsson, ordförande i arbetarekommunen, har efter valet fått dela med sig av makten till miljöpartiet, Anita Jonsson och blivande kommunalrådet Stefan Arrelid, och vänsterpartiet, här representerat av blivande kommunalrådet Kerstin Hildebrand och Rodi Ailert.Foto: Robert Svensson
Foto: Fotograf saknas!
- För oss har det varit viktigt att få in de gröna frågorna, säger blivande kommunalrådet Stefan Arrelid (mp) som talar om fler cykelbanor och lokalproducerade livsmedel i kommunens egna kök.
Partierna, som är överens om en oförändrad skatt i Norrköping, har enats kring fyra övergripande prioriterade mål för verksamheten: arbete åt alla och ett växande näringsliv, välfärd för alla, omställning till det gröna folkhemmet och kommunen som god arbetsgivare.
Utbyggd Campus
De röd-gröna vill verka för en fortsatt utbyggnad av Campus Norrköping, och en tidigareläggning av Ostlänken. I den senare frågan finns det en oro för försening i och med att den nya regeringen vill fortsätta utreda "det tredje spåret", vägen in i Stockholm.
- Om flygplatsen har vi sagt att den är viktig för Norrköping. Målsättningen är att den ska bära sina egna kostnader under mandatperioden, säger Mattias Ottosson (s), kommunstyrelsens ordförande.
En satsning på utökad personaltäthet i förskola, skola, vård och omsorg prioriteras.
- Det har varit en period där det varit tufft i verksamheten, säger Kerstin Hildebrand, föreslagen som vänsterpartiets kommunalråd.
Hon talar också om att skapa ett mer jämställt samhälle, där alla ska med, oavsett kön, etnisk härkomst, funktionshinder eller religiös övertygelse.
- Det är viktigt att försöka bygga ut välfärden. Merparten av verksamheten ska drivas i kommunal regi, men vi kan tänka oss andra inslag också, säger Hildebrand som dock understryker att det aldrig får vara det privata vinstintresset som styr.
Profilklasserna tillbaka
Profilklasserna ska bevaras och utvecklas. Den kommunala skolan ska få större frihet att utveckla olika pedagogiska modeller och arbetsformer, för att möta konkurrensen från friskolorna. Under den förra mandatperioden lades alla profilklasser, utom musik och idrott, ned.
- Vi tycker inte att det var bra att man lade ner profilklasserna, säger Stefan Arrelid (mp).
På frågan hur kommunen ska ha råd med alla satsningar blir svaret från partierna att det går bra för Norrköping just nu. Samtidigt hölls gårdagens presskonferens i skuggan av alliansens riksbudget, med nedläggning av Integrationsverket.
- Regeringen går till val på att skapa nya jobb. Så går det tio dagar - och 100 jobb försvinner i Norrköping, säger Mattias Ottosson.
Norrköping ska bli en "Fair Trade City", en rättvisemärkt kommun.
Billigare och turtätare kollektivtrafik.
Alla kommunanställda ska ha rätt till heltid.
Försök med olika arbetstidsmodeller, t ex förkortad arbetstid, inom kommunala enheter.
Föräldrar ska kunna välja olika former av barnomsorg.
Längre öppettider på biblioteken.
Försök med frukost i grundskolan.
Satsning på fritidsgårdarna.
Ett språk- och kulturkompetenscentrum i Ringdansen.
Hyresbostäder ska utveckla alternativa boendeformer för äldre och funktionshindrade.
Ökat stöd till frivilligorganisationer som främjar samhällets och individens säkerhet
Fler kommunala vårdplatser för tyngre missbrukare.
Kollektivavtalslika villkor ska gälla vid kommunala upphandlingar.