En reform de flesta är nöjda med
De flesta av de inblandade är i huvudsak nöjda med resultatet av psykiatrireformen av år 1995. Det framgår av en utvärdering, som gjorts i landstingets regi.
De tidigare instängda kom nu i stället ut i samhället. De fick någon form av eget boende, med möjlighet till sysselsättning. Fyra olika former av boende och boendestöd utvecklades - alltifrån kollektiva boendeformer till eget boende med stöd. I Norrköping finns nu boendestödsgrupper, träffpunkter, aktivitetscentra, dagverksamheter m m.
Den här aktuella undersökningen omfattar långvarigt och allvarligt sjuka, som vårdats långa tider inom psykiatrin och som bedömts vara, som termen löd, "färdigbehandlade i sluten vård". 54 personer har intervjuats. Av dessa bor 20 procent i lägenhet med boendestöd, de övriga i någon form av särskilt boende.
Flesta nöjda
Av svaren framgår att de flesta är nöjda med sin situation och ofta använt just ordet "nöjd". De flesta tycker att det egna boendet är oerhört mycket bättre än den forna slutna sjukhusvården. Man tycker att det nuvarande är "det bästa man varit på och man kan inte ha det bättre".
Dock finns också en och annan. som längtar tillbaka till mentalsjukhustiden, där det kunde finnas en trygghet, som i en familj. Överhuvud taget betyder närheten till personalen oerhört mycket.
En viktig aspekt av det egna boendet är jämvikten mellan samvaron med andra och möjligheten till avskildhet, att kunna gå in till sig själv och se på TV. Man lever, som en sa, nu "mer likt Svensson. Man får sitta och göra precis som man vill... bestämma själv".
Det fanns de som undrade vart landstinget, och därmed då också vården, tagit vägen. Flera önskade mer kontakt med läkare. "Det finns väl knappt något kvar av psykiatrin, kommer man in måste man snabbt ut igen."
Sysselsättning
Behovet av mer sysselsättning var oväntat lågt. I och för sig vill man gärna ha något att göra, men det ska då vara kopplat till det vanliga livet. Utredarna konstaterar här, att det med tanke på att de flesta intervjuade är i åldern 40-59 år och aldrig varit ute i något arbetsliv, kanske inte är så underligt om de inte har behov av mer sysselsättning. Det år svårt att efterfråga något som man inte känner till.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!