– Det vi ser nu kan vara en reaktion på att vi ökat vår närvaro, en markering mot samhället, säger Karl Landström, gruppchef för områdespolisen.
Klockaretorpet, Navestad och Hageby är vad som kallas fokusområden. Områden där det finns ett utanförskap, våld och kriminalitet. I polisens nya organisation ska områdespoliserna finnas i de här områdena även när det inte hänt något. Men den ökade polisnärvaron kan ha skapat en ond spiral. På samma sätt som i Malmö, där brottsligheten ökade innan polisen etablerat en dialog med ungdomarna i de stökiga områdena.
– Men vi acceptera självklart inte stenkastning eller att man tänder eld på bilar, säger Karl Landström.
Så länge polisen inte tar någon på bar gärning kan de i stort sätt bara avvisa personer i samband med bränder och stenkastning.
– Det här är inget som polisen löser själva, vi vill samarbeta med andra för att Klockaretorpets centrum ska bli ett trevligt ställe dit alla kan gå när som helst och känna sig trygga, säger Karl Landström.
När polisen kom till däckbranden hade ungdomarna skingrats. I ett garage hade någon eldat plast på en motorhuv. Bilbranden i Navestad tros inte ha något samband med händelserna i Klockaretorpet. Så här efteråt kan tio polispatruller för att säkra upp för räddningstjänsten kännas överdrivet. Men vad hade hänt om räddningstjänsten mötts av stenkastning och molotovcocktails.