Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En omdiskuterad Ljuralänk

Ljuralänken, en ny tänkt dragning av spårväg mellan Ljura och Södertull, har väckt reaktioner på insändarsidorna.

Pusselbit. Ljuralänken, spårväg mellan Söder tull och Ljura, via Hagebygatan och en del av Vasaparken, är en del av en större kollektivtrafiklösning.

Pusselbit. Ljuralänken, spårväg mellan Söder tull och Ljura, via Hagebygatan och en del av Vasaparken, är en del av en större kollektivtrafiklösning.

Foto: Mikael Strand

NORRKÖPING2017-01-19 07:00

Det som fått många att fundera är dragningen genom en del av Vasaparken, stopp för biltrafik på Kristinaplatsen och nödvändigheten av att korta restiden med tre minuter.

Till nästa kommunstyrelse är förslaget till beslut att starta en bred dialog om kollektivtrafikens utveckling parallellt med arbetet med detaljplanen för Ljuralänken.

Ljuralänken kostar 78 miljoner kronor. 38 miljoner kronor bidrar staten med. Tekniska nämnden har valt det västra alternativet för Ljuralänken: från Ljura genom kanten av Vasaparken upp till Hagebygatan och till Söder tull via Kristinaplatsen.

I förslaget ingår att genomfarten från Hagebygatan via Kristinaplatsen till Södra Promenaden förbjuds.

Ljuralänken förutsätter ansökan om en ny detajplan, ett beslut som tekniska nämnden lagt på kommunstyrelsen då det är ett ”strategiskt” projekt.

Parallellt pågår ett arbete om kollektivtrafikens utveckling i projektet Framtidens resor.

Ljuralänken skulle korta restiden mellan Ljura och Söder tull med tre minuter. Om man skulle låta linjen fortsätta Drottninggatan ner istället för via Öster blir tidsvinsten åtta minuter på sträckan Ljura-Resecentrum.

Ett framtida linjenät, när Ljuralänken blir färdig, tidigast i slutet av 2018, skulle kunna vara linje 2, röd linje, som återgår till sin gamla sträckning Fridvalla-Öster-Trozelligatan-Klingsberg, linje tre, grön linje, oförändrad, mellan Klockaretorpet och Vidablick, via Drottninggatan, och en ny snabblinje, linje 4, blå linje, Navestad-Ljuralänken-Drottninggatan. Resandeunderlaget är störst mellan Hageby och Resecentrum.

– Ljuralänken hänger ihop med övriga investeringar som vi ska göra i kollektivtrafiken, säger Lars Stjernkvist (S), ordförande i kommunstyrelsen.

– Vi från Kvartetten har sagt att vi vill gå vidare med planeringen, men vi vill samtidigt ge både oss själva men också Norrköpingsborna en chans att diskutera frågan. Både Ljuralänken, men också hur Ljuralänken ska kopplas ihop med övrig kollektivtrafik.

I den stora översynen av kolletivtrafiken, Framtidens resor, ska en skiss till framtidens kollektivtrafik finnas framme till hösten. Det passar bra att knyta ihop de två processerna, menar han.

Utöver den formella processen med samråd kring detaljplanen tänker sig Stjernkvist att man ska hitta former för hur man via offentliga möten och nätet kan redovisa hur man skulle kunna knyta ihop Ljuralänken med övriga kollektivtrafikinvesteringar. Det är viktigt att sätta in den i ett större sammanhang, menar han.

Norrköping växer och nya stadsdelar ska förses med kollektivtrafik.

– Det är ett större pussel som ska läggas, säger han och menar att innan beslut om Ljuralänken är det viktigt att tänka igenom: Hur ser vi den framtida utbyggnaden av spårvägen? Vilken roll ska spårvägen spela?

Oppositionsrådet Ingrid Cassel (M) tycker också att det är viktigt att se helheten och inte hasta fram. Hon har frågetecken för om Drottninggatan klarar belastningen med tätare trafik och tycker att det är viktigt hur platsen framför Konstmuseet gestaltas.

– Östgötatrafiken kör elbussar på försök i Finspång och det vill vi också att man tittar på.

Samtidigt, säger hon är spårvagnen en fin profil, och viktig, då den går centralt i stan, så inställningen till spårvagnar är positiv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om