"En oerhörd belastning för polis och åklagare"
NORRKÖPINGBrotten i Norrköping blir allt fler, grövre och går längre ner i åldrarna. Bakom finns missbruk och psykiska problem till följd av kommunens nedskärningar i den sociala omsorgen. Antalet anhållna och häktade har i år ökat med 50 procent och snart finns det inte åklagare så att det räcker.
<b>Skrämmande utveckling</b>
- Det är en skrämmande utveckling som blir en oerhörd belastning för polis och åklagare, berättar Torsten Angervåg, chefsåklagare på tingsrätten i Norrköping.
Häktet i Norrköping är i dagsläget redan överbelastat. Många av de häktade placeras i arrester som inte är gjorda för det syftet.
Men följden blir också att utredningar får vänta.
- Vi måste idag prioritera, arbeta med de som kallas förtursärenden, förklarar Torsten Angervåg.
Förtursärenden är de fall som rör ungdomsbrottslingar, fall där ungdomar eller barn är brottsoffer, relationsvåld och fall där brottslingen redan är anhållen eller häktad.
<b>Flera faktorer</b>
Orsaken till den stora ökningen av antalet anhållna och häktade tror Torsten Angervåg beror på flera faktorer. Men bakom de flesta brotten finns ett missbruk.
- Nästan alla personer som vi häktar har drog eller alkoholproblem och det i sin tur beror på sociala faktorer i samhället, berättar han.
Samhällsklimatet blir allt hårdare och kommunen avsätter mindre resurser på utslagna vilket resulterar i att missbruk och brott går längre ner i åldrarna.
- Många unga mår dåligt idag. Vi drar ner på socialomsorg och behandling och det leder det till att missbruket ökar och många riskerar att hamna i brottsstatistiken, säger Torsten Angervåg
Åklagarna har det senaste året sett en tendens till att man begår brott i större utsträckning med andra personer.
<b>Skyller på varandra</b>
Det innebär ofta att man skyller på varandra under utredningen. Våldet tenderar också att bli allt grövre.
Det är mer personrån, rån bland unga människor och relationsvåldet, inom familjen, har idag blivit ett samhällsproblem. Nytt är också att alltfler brottslingar lider av psykiska problem.
- De reformer som har gjorts inom psykvården är orsaken. Man har stängt avdelningar och slängt ut dem i samhället. Där har de svårt att anpassa sig, känner ett utanförskap och hamnar i missbruk och kriminalitet. Det är ett rop på hjälp, förklarar Torsten Angervåg.
<b>Förlängda straff</b>
Som en lösning på det allt ökande problemet anser han att man ska förlänga straffen för dem som ständigt återfaller i brott. Men mest av allt måste kommunen agera för de utsatta.
- Det handlat inte bara om att frihetsberöva utan framför allt att sätta in sociala insatser för att ta hand om unga och vuxna som tenderar att hamna i missbruk, säger Torsten Angervåg.
<b>Arbetsmiljöfråga</b>
I längden blir ökningen av brottslingar en fråga för åklagarens arbetsmiljö men också för allmänhetens säkerhet.
- Allvarliga brott där ingen är häktad får vänta och det är inte bra för vittnen, brottsoffer eller den misstänkta. Men min personal jobbar ständigt övertid för att hinna med så mycket som möjligt, det är oerhört påfrestande, fortsätter han.
Att våldet blir grövre, brottslingarna allt yngre och att de med psykiska problem ökar är inte speciellt för Norrköping. Det finns i hela Sverige.
<b>Extremt stort</b>
Men ökningen av antalet häktade är där emot extremt stort i Norrköping.
- Jag tror inte att vi åklagare är strängare eller hårdare i vår bedömning nu än tidigare. Vi borde snarare ha blivit snällare eftersom vi är så få, konstaterar Torsten Angervåg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!