Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En ny ståtlig entré till staden?

Något i den här stilen kan korsningen mellan Drottninggatan och Norra Promenaden, snett emot järnvägsstationen, komma att ta sig ut. En ståtlig byggnad måste det hursomhelst bli, och i varje fall än så länge tänkt som hotell. Detaljplanen för denna så centrala del av Norrköping har nu antagits.

Här svänger spårvägen, där den passerar järnvägsstationen, upp på Drottninggatan. Den byggnad, som kommer att uppföras här i korsningen med Norra Promenaden, måste bli något särdeles iögonenfallande. Och så som på den här montagebilden kan man alltså på stadsbyggnadskontoret tänka sig denna märkesbyggnad.

Här svänger spårvägen, där den passerar järnvägsstationen, upp på Drottninggatan. Den byggnad, som kommer att uppföras här i korsningen med Norra Promenaden, måste bli något särdeles iögonenfallande. Och så som på den här montagebilden kan man alltså på stadsbyggnadskontoret tänka sig denna märkesbyggnad.

Foto:

NORRKÖPING2012-05-18 05:37

På 1800-talet planerades och anlades den ståtliga raden av parker mellan järnvägsstationen och Strömmen. Den resande, som steg av i Norrköping, skulle mötas av en riktigt grann vy.

I samma anda har man arbetat med den här detaljplanen. Hotellet kan få upp till åtta våningar, och den arkitektoniska kvaliteten måste bli hög.

Man vill se ett utskjutande parti mot Promenaden till, ett stort burspråk sådär tio meter upp i luften som blir "en ny upplevelse i det storslagna rum Norra Promenaden utgör".

Gamla busstationen

Detaljplanen omfattar vad som på stadsplanespråk benämns del av Saltängen 1:1 med närområde. i huvudsak rör det sig om forna busstationens mark - mellan Norra Promenaden och Slottsgatan, samt från Drottninggatan och fram till statliga verksbyggnaderna på andra sidan Godsgatan.

Längs Magasinsgatan, Godsgatan och Slottsgatan tänker man sig bostadshus i fyra till fem våningar. Även här ställs krav på det arkitektoniska uttrycket.

Rodgagatan, som idag flyter ut i det ödsliga torget, ska återställas som gränd mitt i den nya bebyggelsen, som just här ska bli i något mindre skala..

Området kan komma att innehålla 120-150 lägenheter, ett hotell med 150-200 rum och cirka 2 300 kvm lokalyta. De äldre byggnaderna - f d Druvan från 1929, numera säte för Folktandvården, och Hyrkuskens hus från 1800-talet - ska bevaras intakta.

Nytt litet torg

Kvar på den mark som idag ska föreställa Sveaparken blir ett litet torg med mycken grönska; en övergång medan den äldre och den nya bebyggelsen.

Den här delen av Norrköping har varit bebyggd sedan 1700-talet. Det mesta revs dock under 1950- och 1960-talen, efter att dessförinnan ha fått förfalla under lång tid.

Den nya världen ska, enligt retoriken från stadsbyggnadskontoret, präglas av grönska, levande gatuliv, engelsk townhouse-känsla och spännande arkitektur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om