En ny sjö växer fram
Nästa vår ska den finnas där, förhoppningsvis. Men redan nu växer den nya våtmarken i Vrinneviskogen fram.
Den regniga sensommaren/hösten har tillfälligt stoppat upp arbetet med våtmarken i Vrinneviskogen. Men snart är grävmaskinen igång igen.
Foto: Robert Svensson
Våtmarken anläggs på gammal försumpad åkermark. Det finns ett sprängt dike som ska leda undan vattnet mot utloppet via en bäck ner mot Hagebyhållet. Men diket är igenslammat och marken har blivit ganska vattensjuk. Nu blir det nytt flöde och en brunn där vattennivån i sjön kan regleras. I våtmarken anläggs två små öar där fåglarna förhoppningsvis ska bygga sina bon. Säkert kommer gräsänder att slå sig ner i sjön, kanske också krickor som gillar små vatten. Det gör också svarthakedoppingar och smådoppingar. - De vore roligt att få hit doppingarna, säger Kaj Almqvist. Helt orealistiskt är det inte. De är inte så vanliga, men i den anlagda Rosenkällasjön i Linköping finns dom. Sedan kan man räkna med sothöns och kanske den ovanligare rörhönan. Den ser nästan ut som en sothöna, men är mindre och har röd näbb (sothönan har vit näbb och panna). - Fisk hoppas vi få slippa, säger Kaj Almqvist. Fisken äter upp insekterna och konkurrerar med fåglarna. Fisk kan spridas med hjälp av fåglar. Inte i näbben eller magen, men som rom i fjäderdräkten kanske. Det har hänt förr. Någon fiske- eller badsjö är det alltså inte på gång.Våtmarken är helt och hållet en naturmiljö för ökad biologisk mångfald. Våtmarken måste skötas, vass och kaveldun hållas undan, slåtterängarna ska slås så att det öppna landskapet och den fria sikten behålls. Lek vid vattnet
Norr om våtmarken, i skogsbrynet där en hel del barrträd avverkats, läggs de lermassor som maskinerna tar upp. På så vis skapats två små kullar där det ska bli utsiktsplatser. Nedanför en av kullarna kommer det att anläggas en stenstrand så att det ska bli lätt att ta sig ända fram till vattnet. - Barn vill kanske fånga insekter och leka vid vattnet, säger Kaj Almqvist. Grodor kommer naturligtvis att hitta hit, kanske också vattensalamandrar. Det finns två arter av dessa vattenödlor i Sverige, större (ganska sällsynt) och mindre vattensalamander. Någon promenadväg runt våtmarken är inte planerad. Det är bra om fågellivet är relativt ostört i bortre delen, vid öarna, menar Kaj Almqvist. Tillgängligheten är god i alla fall. Och utsikten mot våtmarken från joggingspåret är fin. Eventuellt blir det också en ramp från motionsspåret så att även rörelsehindrade kan komma nära sjön. - Det ska bli spännande att se hur folk kommer att utnyttja området, säger Kaj Almqvist.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!