Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"En negativ effekt av det vi tvingats göra"

Elsa, 82, fick vänta två dygn på en operation av sitt brutna knä. Om hennes plågsamma väntan berättade vi igår.
Idag får Elsa svar från de medicinskt ansvariga.
- Jag förstår både patientens och doktorns frustration. Det är exempel på en negativ effekt av förändringar vi tvingats göra. Men det finns ingen medicinsk risk i att behöva vänta den tiden, säger Per-Otto Olsson, centrumchef för ortopedicentrum i Östergötland.

Foto:

NORRKÖPING2004-04-17 06:00
På skärtorsdagen bröt Elsa sitt knä när hon föll från sin kökspall i köket. Men hon fick inte opereras i Norrköping på grund av de nya bestämmelserna - trots att läkare och utrustning fanns på plats.
- Det minskade antalet vårdplatser och att jourverksamheten ändrats gör att det inte går att operera akut. Det finns bara en doktor, eftersom bakjouren är borttagen, säger Per-Otto Olsson.
- Den här gången hade det kanske gått, Björn Werner är en skicklig läkare, men kanske inte någon annan gång. Och vi måste bygga systemet på vissa regler annars fungerar det inte, fortsätter han.
Istället skickades Elsa alltså till Linköping och blev meddelad att hon skulle opereras nästa dag, på långfredagen. Men det kom att dröja till påskafton - halv ett på natten.
- Jag kan inte uttala mig om hennes fall, utan att bryta mot sekretessregler, men däremot kan jag uttala mig mer generellt, säger Per-Otto Olsson.
Han framhåller ändå att Elsa inte löpt någon medicinsk risk, vilket han påpekar att även Leif Ryd, chef på ortopedkliniken i Linköping instämmer i.
Men Norrköpingsläkaren Björn Werner hävdar att följdsjukdomar av så lång väntan kan vara livshotande.

<B>+ Hur kan läkare göra så olika bedömningar?</B>
- En verksamhet som man var stolt över i Norrköping försvann. Man måste se hans inställning i ljuset av att det. Sådant här har även hänt tidigare, men då lyftas det inte fram, säger Per-Otto Olsson.
Per-Otto Olsson talar hellre om positiva effekter av sjukvårdsförändringen, om att pengar för akut operation visserligen minskar men mer satsas på att effektivisera de planerade operationerna genom länssamverkan.
- Det finns också positiva effekter att lyfta fram. Ett exempel på det är att de som har utslitna knän i Norrköping ska slippa 1,5 år smärtsam väntan på operation.
- För Norrköpingsborna innebär omdaningen av vården halverade väntetider för en knäprotesoperation, men de får åka till lasarettet i Motala. Förändringen ger en mer rättvis vård till alla länsinnevånare.

<B>+ Men i Motala, där det inte var några väntetider alls för knäoperationer, är de kanske inte så nöjda?</B>
- Nej, där har de fått en tillfällig försämring.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om