Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"En möjlighet att få ett minne av promenaden"

På måndag har de som vill chansen att få en bit eller två av de nedsågade lindarna från Östra promenaden. "Tanken är att ge Norrköpingsborna möjligheten att få ett minne av dem", säger Carolina Olsson, landskapsarkitekt på kommunen.

Carolina Olsson, landskapsarkitekt, är glad över att Norrköpingsborna ges möjlighet att ta del av lindarna.

Carolina Olsson, landskapsarkitekt, är glad över att Norrköpingsborna ges möjlighet att ta del av lindarna.

Foto: Jimmy Larsson, Louise Åsenheim

Norrköping2021-09-09 16:00

Vid det här laget har alla lindar, utom fem som ska sparas, sågats ner längs Östra promenaden. Arbetet med att förändra gatan fortlöper enligt tidsplanen. Vi har tidigare berättat att huvuddelen av de nedsågande lindarna kommer att bli så kallade faunadepåer, det vill säga död ved för insekter och fåglar i reservat, naturområden och parker. Det har kommunen förbundit sig till som kompensation för att de får dispens mot det generella biotopsskyddet som gäller för alléer. En del av lindarna kommer också bli inslag i parker i form av till exempel möbler och lekskulpturer medan en del blir flis runt de nya träden som planteras i Östra promenaden. 20 stammar kommer att byggas upp som ett lindmonument på Gustaf Adolfsplan. Tidigt började folk att höra av sig till kommunen för att höra om de kunde få ta del av lindarna, och nu visar det sig att trädstammarna räcker och blir över.

– Det känns jätteroligt att kunna göra den här aktiviteten. Vi har fått många önskemål och har redan delat ut en del till skolor och föreningar som hört av sig. Nu har vi möjlighet att dela ut mer, säger Carolina Olsson.

Hur mycket finns det?

– Det är en rätt stor hög stockar som är uppsågade i olika längder. Det är inte den största biten av stammen utan mer i grenverket där det är mer hanterbar storlek på stockarna. En del är 30-40 centimetersbitar som man kan göra insektshotell av till exempel, men det finns längre bitar också.

Lind är ett bra träslag att använda till att slöjda och tälja i och det är också det som kommunen hoppas att skolor, föreningar och allmänhet ska vilja använda lindarna till.

Kommunekologen har tidigare sagt att lindarna inte ska bli ved, kommer ni kontrollera vad folk ska göra med trät?

– Nej, vi kan inte kontrollera vad folk gör med det, men det är inte meningen att man ska fylla en hel släpkärra och ta hem. Tanken med det här är att Norrköpingsborna ska få ett minne av lindarna, promenaden är ju en del av Norrköpings historia. Eftersom det är ett bra träslag att slöjda och tälja i hoppas vi att de ska få leva vidare på det sättet i stan.

Delar av lindarna kan hämtas på Saltängen på en grus/asfaltsyta utmed Norra promenaden mellan klockan 12.00-13.30 eller 17.30-19.00 under måndagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!