En mässa för framtiden

Att välja skola och linje för gymnasiet är inte alltid det lättaste. Men på mässan får niorna information och hjälp för att underlätta valet.

Arrangör. Gymnasieantagningen i Östra samverkansområdet, där Annaclara Söderström arbetar, arrangerar mässan.

Arrangör. Gymnasieantagningen i Östra samverkansområdet, där Annaclara Söderström arbetar, arrangerar mässan.

Foto: Karolina Wiborn

NORRKÖPING2015-11-22 15:00

Till Teknikhallen på Nya Parken kom niondeklassare och deras föräldrar för att få mer information kring de olika gymnasieskolorna som finns i området. De nior som Folkbladet träffar under lördagen berättar att de tycker det var nyttigt att gå på mässan.

– Jag har en tanke på vad jag vill läsa, men inte vad jag vill bli. Jag har funderat mycket kring det här och det har hjälpt att få komma hit, säger Laura Demo.

– Man har haft många frågor i huvudet, som man har fått svar på här, säger Daniella Ecer.

Att sluta nian innebär för många att de skiljs från sina gamla klasskompisar, några av dem har gått i samma klass sedan ettan.

– Det kommer att bli svårt att skiljas åt, men man måste. Man måste ta eget ansvar och följa sina drömmar. Det är viktigare att välja det man vill göra, kompisarna kan man träffa på fritiden, säger Laura Demo.

Mässan arrangeras av Gymnasieantagningen i Östra samverkansområdet, där det är nior från Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik och Finspång som bjuds in för att delta.

– Vi gör det här för att underlätta valet för eleverna. Det är ett tillfälle för dem att träffa skolorna och vägledare, som ett första steg, säger Annaclara Söderström från Gymnasieantagningen.

Ett antal studievägledare fanns också på plats för att hjälpa eleverna i deras tankar och val.

– Nu när vi är här får vi de mer allmänna frågorna, man kanske inte vet vad man vill gå eller vill jämföra olika skolor. Ibland står man mellan att välja ett yrkesförberedande program, ett högskoleförberedande eller så kanske man vill hålla båda dörrarna öppna. Vi guidar dem också till de studievägledare som finns på de olika skolorna, där kan man följa upp lite mer, säger Stefan Åkerblom, som arbetar som studievägledare på Råsslaskolan och Söderporten.

I skolornas montrar fanns rektorer, lärare och elever som informerade om respektive skolas olika program. Alexandra Johansson och Hedvig Telhammar går första året på teaterlinjen på De Geer och pratade med niorna om hur de tycker att det är att läsa teater.

– De frågar bland annat om hur mycket läxor vi har, om det är högskoleförberedande och sådant, säger Hedvig Telhammar.

De båda var ett par av de ungefär 3000 besökarna som kom på förra årets gymnasiemässa. De erfarenheterna har de användning för även den här gången.

– Jag vet att jag gärna ville att folk skulle komma fram och prata med mig istället för att jag skulle gå fram, därför ser vi nu till att läsa av de som ser ut att vara intresserade och går fram till dem och berättar om skolan, berättar Hedvig Telhammar.

Så går ansökningen till:

Under vecka 3 nästa år öppnas hemsidan, www.gymnasiestudera.se där valet ska göras och 15 februari är sista ansökningsdag.

15 april är den preliminära antagningen klar och efter det är det möjligt att göra ett om- eller nyval. 1 maj stängs hemsidan och då är det inte längre möjligt att ändra sitt val.

1 juli är den slutliga antagningen klar och beskedet går då att se på hemsidan. Då är det viktigt att svara på sitt antagningsbesked.

Mellan 1 augusti och 14 september sker reservantagningen, då det finns chans att bli antagen till en plats där eleven stått som reserv.

Källa: Gymnasieantagningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om