Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En mässa för djur som passar vår tid

I helgen har väsande kackerlackor, bönsyrsor, kungspytonormar, snäckor och majsormar tagit över Borgen i Norrköping.

Mässnas huvudperson. Kungspytonorm på väg ur sin låda.

Mässnas huvudperson. Kungspytonorm på väg ur sin låda.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2015-11-08 18:15

Eddie Kirviesniemi arbetar till vardags som chef på djuraffären Arken Zoo i Linköping. Hemma där han bor utanför Finspång har han bland annat två kameler. Han är utbildad djurvårdare. Han är styrelseledamot i tropikföreningen Alba i Norrköping som arrangerar symposium och mässa på Borgen i helgen. På symposiet är Eddie ansvarig för utställarna och för djurskyddet. Strax före portarna slogs upp vid lunchtid i går så fick Folkbladet en spännande rundtur bland de djur och människor som sökt sig till Norrköping i helgen.

– Mitt liv handlar kort sagt väldigt mycket om djur på många olika sätt. Det är just helheten och samspelet mellan människor, djur och natur som jag tycker är så oerhört intressant, sa Eddie Kirviesniemi.

Tropikföreningen Alba arbetar med flera utåtriktade verksamheter. På vårarna arrangeras föreningens ett Expo och varje november genomförs ett två dagars symposium där föreläsningar och möjligheter till samtal och diskussioner är det centrala. Anders Wahlström som till vardags arbetar som enhetschef inom det sociala området i en kommun några mil norr om Stockholm är den som ansvarar för bokningen av föreläsarna.

– I år har vi bland annat en världsledande indisk expert på kungskobror och en berömd tysk uppfödare av geckos (ödlor) på programmet, berättade Wahlström för Folkbladet.

Alba och andra delar av "Reptilsverige" är engagerade i ett internationellt bevarandeprojekt där just den indiska kungskobran står i centrum.

När Folkbladet besökte Borgen hade precis en föreläsning om skallerormar avslutats. Två av deltagarna på föreläsningen var Lill-Erik från Mölnlycke (som bara ville kallas så) och Hans Engberg från Valbo.

– Jag har olika sorters huggormar hemma. De ingår i samma familj som skallerormar, berättade Lill-Erik. Han är aktiv i den internationella bevarandeorganisationen IUCN som arbetar med natur- och miljöfrågor.

– Jag har ett särskilt ansvar för just huggormar i IUCN, sa Lill-Erik och understryker att det inte är fridlysta svenska huggormar som han har i sitt terrarium.

Mässan på Borgen lockar ett drygt tusental besökare från hela Sverige. Folkbladet träffade Ulrika Lundgren som rest ända från Umeå för att gå på symposiet.

– Jag har köpt en trynsnok, världens sötaste orm, berättade Ulrika och visade bilder i sin mobiltelefon.

Eddie Kirvesniemi tror att det ökande intresset för reptiler av olika slag passar den tid vi lever i.

– Många har ett stort djurintresse. Men de har inte tid att ta hand om katter eller hundar som kräver mycket passning. En orm ska givetvis skötas om. Men den kräver inget sällskap; är ganska osocial. Det passar det liv som många lever idag, sa Eddie Kirviesniemi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om