Otåliga kyrkobesökare, som vill se förvandlingen, måste hålla sig till tåls, för Östra Eneby kyrka tas i bruk först i början av juni. Renoveringsarbetet är i full gång, av ett gäng konservatorer från Östergötlands museum i Linköping.
De påbörjade renoveringen av kyrkan, för ett år sedan, genom att ta sig an målningarna i sakristian.
- Under det arbetet utarbetade vi en metod, som ligger till grund för renoveringen av resten av kyrkan, berättar Heléne Arthursson.
Konservatorerna arbetar med en torr rengöringsmetod, som anses vara skonsam mot kalkmåleri. Metoden innebär att man med en speciell latexsvamp, som är tillverkad i Tyskland, suddar och lyfter bort smutsen.
Riskerar att skadas
En av svårigheterna med målningarna i Östra Eneby kyrka, är att måleriet är så löst bundet och riskerar att skadas vid rengöringen. En annan svårighet är att underlaget inte alltid är stabilt.
Konservatorerna från Östergötlands museum, måste därför stabilisera putsen, genom att spruta in ett bindemedel, ett sorts lim, berättar Heléne Arthursson.
I februari påbörjade gruppen etapp två i renoveringen av kyrkan, genom att rengöra och konservera Filip Månssons takmålningar från 1918, som finns i dopkoret. Det arbetet tog 20 dagar.
Nu arbetar man med målningarna i koret och långhusvalven, främst med att åtgärda skador, som kan vara ett resultat av att kyrkan saknade tak under en tid på 1700-talet, när ryssarna härjade längs Östergötlands östkust, berättar Heléne Arthursson.
Sot från stearinljus
Målningarna rengjordes senast på 50-talet men har sedan dess blivit ganska nersmutsade, främst av damm, sot från stearinljus och smuts från gamla element.
Kalkmålningarna målades sannolikt i slutet av 1300-talet eller början av 1400-talet. De tillskrivs Kapitelsalsmästaren eller hans efterföljare Risingemästaren.
De övermålades senare och togs fram först 1918, i samband med renoveringen av kyrkan.
- Enligt restaureringsprinciperna skulle enbart skadade ornament rekonstrueras och inte några figurscener. Men församlingen reagerade mot detta och önskade sig fler rekonstruktioner, vilket det också blev. Men numera gör man inte sådana rekonstruktioner, säger Heléne Arthursson.
I samband med att konservatorerna finns på plats i kyrkan, går man också igenom och konserverar de inventarier och målningar som finns i kyrkan, berättar Heléne Arthursson.
Förutom gruppen från Östergötlands museum arbetar också målaren Ola Westlund med att försköna kyrkan. Han har rengjort kyrkans väggar, med samma latexsvamp som konservatorerna använder. Nu målar han väggarna med limfärg.
- Det är olika färgtyper på väggarna men limfärg är gammal färgtyp, som funkar på alla underlag, säger Ola Westlund.
Pengar från staten
Renoveringen finansieras genom pengar från staten, i form av kyrkoantikvarisk ersättning, som uppgår till 363 000 kronor, samt pengar från Norrköpings kyrkliga samfällighet. Samfälligheten bidrar med en miljon kronor till renoveringen av Östra Eneby kyrka.