Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"En livsstil som rymmer så mycket mer än kläder"

La Sape är en kongolesisk subkultur som på ytan handlar om att klä sig i kläder från de mest anrika europeiska modehusen. Men livsstilen rymmer mycket mer än så. Just nu visas Les Sapeurs, en fotoutställning av den prisbelönta fotografen Per-Anders Pettersson, på Arbetets museum.

Många sapeurer lever i fattigdom eller enkla förhållanden och satsar alla sina pengar på olika klädkollektioner.

Många sapeurer lever i fattigdom eller enkla förhållanden och satsar alla sina pengar på olika klädkollektioner.

Foto: Per-Anders Pettersson

Norrköping2023-02-27 14:00

Per-Anders Pettersson är baserad i Kapstaden och har sedan många år fokuserat på att skildra afrikanska berättelser i olika projekt. Hans bilder har visats i Sverige såväl som internationellt och han har vunnit en lång rad priser i bland annat World Press Photo, NPPA och Unicef Photo of the Year.  Nu kommer han till Norrköping med en utställning om subkulturen la sape. Projektet fotograferades 2012–2019 i Kinshasa, skriver Arbetets museum i ett pressmeddelande.

I Les Sapeurs vänder Per-Anders Pettersson blicken mot Kinshasa och en livsstil som rymmer så mycket mer än kläder. Per-Anders får oss att se berättelserna bakom och fångar skickligt elegans, sårbarhet och motståndskraft hos personerna han möter. En dokumentärfotograf som för oss närmare andra människor, väcker nyfikenhet och skapar insikt, säger Sara Grevlund, intendent på museet.

– Sammantaget var det väldigt få fototillfällen under dessa sju år. Att fotografera och dokumentera sapeurerna var fantastiskt, men det tog väldigt lång tid att få tillstånd och att få tillbringa lite tid med dem. Det är ett av mina kortare projekt eftersom det var så svårt att få access, säger Per-Anders Pettersson till Arbetets museum.

Sapeurismens rötter kan spåras tillbaka till kolonialtiden och sträcker sig från 20- och 30-talets parismode via 60- och 70-talets internationellt framgångsrika musiker som Papa Wemba fram till idag. Subkulturen bygger på föreställningar om en exklusiv europeisk livsstil och sapeurerna kämpar hårt för att kunna klä sig i dyrbara kläder från de mest anrika europeiska modehusen. Men majoriteten av sapeurerna bor i Kinshasas fattigaste stadsdelar.

Sapeurerna behandlas ofta som lokalkändisar och rivaliserande grupper tävlar om uppmärksamhet och synlighet på gatorna såväl som i tv och radio.

– Det spännande var hur hängivna de är och hur de uppskattas av befolkningen i Kongo-Kinshasa. De är på tv och radio flera gånger i veckan och är såklart kändisar. Jag såg ibland sapeurerna under mina andra reportageresor i Kinshasa. De kunde dyka upp som svampar ur jorden och stämningen blev fantastisk, säger Per-Anders Pettersson.

Les Sapeurs visas från och med nu fram till den 30 april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!